«Миколаївська книга - 2018»: презентація книги «Миколаївщина козацька»

У другий день XVI виставки місцевих видавництв «Миколаївська книга - 2018», під рубрикою «Патріотична варта» відбулась зустріч, присвячена козацькій добі на півдні України. До уваги городян було представлено книгу «Миколаївщина козацька» авторів-краєзнавців О. Ковальової, О. Шарафанова, О. Добровольського. Книга із серії «Південна бібліотека» вийшла у видавництві «Іліон». 

«Миколаївщина козацька» - це підсумок кропіткої роботи авторів щодо дослідження документальних джерел, свідчень та історичних пам’яток про наявність козацьких поселень у нашій місцевості. Охоплюється період від зародження козацтва до ліквідації Січі наприкінці XVIII століття. Це унікальне видання, у якому вперше осмислюється козацтво на Миколаївщині як соціальна верства, що протягом століть була носієм, хранителем і виразником українства. 


Гості заходу послухали цікаву інформацію авторів про історичні джерела, що лягли в основу написання книги, поставили питання дослідникам минулого. 
Директор видавництва «Іліон» А.В. Румянцева поділилась своїм враженням від книги та про видавничу роботу над нею. Студентки Миколаївської філії Київського Національного університету культури і мистецтв, які приймали участь в оформлені «Миколаївщини козацької», отримали книгу в подарунок від видавця. 

Про участь і роль народного депутата України О. Жолобецького у фінансуванні видавничого проекту «Миколаївщина козацька» розповіла його помічник-консультант К. Трегубова. Історик, літератор Л.А. Ржепецький, отець Іван Лещик, настоятель Свято – Пантелеймонівської парафії УАПЦ (о) у Миколаєві підкреслили важливість впливу історичної правди, що досліджується у виданні, в патріотичному вихованні юних українців.
Завдяки історичному клубу «Бродекс» усі присутні на заході мали можливість побачити яскраве відтворення історичного періоду доби козацтва. 
Мужність, силу, звитягу справжніх козаків звеличив у своєму музичному виступі Заслужений артист України, соліст вокального ансамблю «Вільні козаки» Олександр Сичов.

На зустрічі були присутні відомі історики, краєзнавці, представники козаччини, музейних та бібліотечних установ, викладачі та студенти, громадськість міста, ЗМІ.

прес-служба Центральної бібліотеки ім.М.Л. Кропивницького