В Миколаєві пройшов конкурс козацької пісні «Битва хорів»

Вв Миколаївському обласному палаці культури, 22 квітня відбувся обласний конкурс козацької пісні «Битва хорів», на якому свої таланти продемонстрували найкращі колективи Миколаївщини, - повідомляє Миколаївський обласний центр народної творчості.

З історії проекту

Конкурс козацької пісні, організований Миколаївським обласним центром народної творчості, має свою історію. «Співочий Герць» — під такою назвою у 2016 році стартував проект і був спрямований на відродження звичаїв та збереження традицій козацтва південного краю, відображення побуту, героїки та звитяги козаків. Відтоді вже вдруге любителі вокального мистецтва змагалися в пісенному двобої. Як повідомила куратор заходу, провідний методист з вокально-хорового жанру МОЦНТ та КОР Галина Стрелецька, у 2018 році проект розширив свої межі. Організатори вирішили дати можливість заявити про себе ще більшій кількості учасників, тому додали в конкурсну програму нову номінацію «Ансамблі української народної пісні», а сам захід зібрав любителів вокально-хорового мистецтва під символічною назвою «Битва хорів».

Битва хорів

Конкурс розпочався з театралізованого пролога «Герої — козаки, оспівані в легендах», за участю Миколаївської козацької школи «Спас» під керівництвом Сергія Щербакова та народного хору Баштанського РБК, володарів Гран-прі 2016 року, під керівництвом Рити Попель.

Привітала усіх учасників та гостей конкурсу директор обласного центру народної творчості, заслужена артистка України Наталія Баштова, яка подякувала за любов до традицій козацтва рідного краю та бажання зберегти їх для майбутніх поколінь. У цьогорічній конкурсній програмі взяли участь 16 кращих вокально-хорових колективів Миколаївської області, а це — більше 500 учасників з Арбузинського, Братського, Баштанського, Веселинівського, Снігурівського, Новоодеського, Казанківського, Миколаївського, Новобузького, Вознесенського, Єланецького районів, а також міст Очаків та Миколаїв.

За умовами конкурсу колективи змагалися за право стати кращими у двох номінаціях:

  • хорові колективи;
  • ансамблі української пісні.

Учасники заходу презентували різнохарактерні твори козацького спрямування:

  • народні пісні або їхні обробки;
  • твори українських композиторів.

Оцінювали виступи конкурсантів провідні фахівці вокально-хорового мистецтва Миколаївщини на чолі з начальником управління культури, національностей та релігій Михайлом Димитровим.

Переможці конкурсу

За рішенням журі кращими стали:

Номінація «Хорові колективи»

Гран-прі

  • Народний хор «Калинонька» – Єланецький районний будинок культури;

І місце (з відзнакою)

  • Народний хор «Веселинка» — Веселинівський районний будинок культури;
    Народний хор «Зоряниця» — Миколаївський міський палац культури «Молодіжний;

І місце

  • Народна академічна хорова капела — Степівський сільський будиок культури Миколаївського району;

Номінація «Ансамблі української пісні»

І місце

  • «Невичерпне джерело» — Вознесенський районний організаційно-методичний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи.

Усі учасники конкурсу були нагороджені дипломами управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної державної адміністрації та пам’ятними подарунками.

Вітаємо переможців! До нових зустрічей!