Нам потрібна децентралізація, - кандидат у ректори МНУ ім. В.О. Сухомлинського Філатова

В МНУ ім. В.О. Сухомлинського, 15 травня пройдуть вибори ректора. Наразі в стінах університету всі кандидати проводять виступи та презентації своїх предвиборних програм, - повідомляє кореспондент СВІДОК.info. На посаду претендують 7 кандидатів: діючий ректор, доктор технічних наук, професор Валерій Будак, доктор психологічних наук, професор Наталя Євдокимова, Народний депутат України, кандидат філологічних наук, доцент Тарас Кремінь, який до речі довгий час викладав в стінах цього вищого навчального закладу, доктор біологічних наук, професор Ігор Наконечний, доктор історичних наук, професор Сергій Пронь, доктор медичних наук, професор Валерій Черно та доктор філологічних наук, професор Оксана Філатова.

Всі кандидати представили на розгляд аудиторії свої стратегічні кроки на шляху розвитку університету. Щоправда вони кардинально різняться. Нам вдалося поспілкуватися з одним з кандидатів - Оксаною Філатовою. Доктор філологічних наук вважає, що в університету потрібні глобальні зміни, але не в кадровому плані. В університеті функціонує потужна наукова база, яку варто зберегти та примножувати.

А от що потрібно першочергово втілити - це управлінські зміни. Передусім - децентралізація влади та розвиток корпоративної культури управління. Це досягається шляхом розділення посад ректора та голови вченої ради, з метою розмежування функції і повноваження «виконавчої» та «законодавчої» влади. Також це розширення автономії кафедр, факультетів, інституту та інших структурних підрозділів, як у фінансовому так і управлінському аспектах. 

О.Ф.: Я вважаю, що нашому університету потрібна децентралізація влади, інституційна, управлінська та фінансова автономія кафедр, факультетів інституту та інших структурних підрозділів. В програмі вказано, де я бачу фінансові можливості для розвитку. Ми не використовуємо той потенціал, який можемо використати.

Щодо фінансової незалежності, Оксана Філатова вбачає активне залучення  такого виду благочинності, як фандрейзинг для ремонту чи університетських ініціатив. Створення Наглядової ради університету втілить можливість контролю за використанням коштів і майна університету. А загалом університет в майбутньому має активніше залучати новітні технології та йти у ногу з часом.

О.Ф.: Один з шляхів підвищення конкурентоспроможності - це позитивний імідж, наукова діяльність, трансферні технології та комерціалізація інтелектуальної власності.

Один з основних кроків, які хоче втілити Оксана Філатова та який теж якоюсь мірою стосується децентралізації - це принцип студентоцентризму.

О.Ф.: Не буде студента-не буде викладача. Це ланцюг взаємопоєднаний. І треба його шанувати і поважати.

Загалом Філатова прагне надати максимальних повноважень органам студентського самоврядування. Запровадження  внутрішньоуніверситетських грантів для фінансової підтримки та стимулювання науково-дослідних проектів студентів і аспірантів. Одним з таких інноваційних проектів - є  «Молодий Університет», який спрямований на підтримку найбільш талановитих молодих учених і педагогів.

О.Ф.: Найперше завдання керівника - це створення для викладачів, студентів, співробітників такого середовища, щоб викладач міг ефективно створювати і впроваджувати інноваційні ідеї. Саме керівник має приводити інвесторів в університет, саме він має налагоджувати зв'язки за межами університету і вирішувати глобальні проблеми.