Щоб рятувати життя: миколаївським рятувальникам необхідні сучасні апарати захисту органів дихання замість зношених

Станом на 12 липня на території Миколаївської області зареєстровано 503 пожежі в житлових будинках, у м. Миколаєві - 160. Статистика невтішна! Особливо, якщо враховувати, що  однією з особливостей пожеж у житлі або інших приміщеннях є замкненість простору, і, як результат, непридатне для дихання середовище. Гостро постає питання порятунку людей в будинках підвищеної поверховості, яких  у м. Миколаєві - 52 (Центральний – 15, Інгульський – 13, Корабельний – 11, Заводський – 13). І більшість із них не оснащені системами протипожежного захисту або вони не працюють. У разі пожежі єдиним шансом на порятунок людей із задимлених квартир є саме газодимозахисники зі спеціальним оснащенням. Пожежні-рятувальники мають на озброєнні апарати захисту органів дихання та зору і можуть зайти у щільно задимлені приміщення заради порятунку людського життя та матеріальних цінностей громадян.

У першому півріччі 2018 року ланками газодимозахисників Головного управління ДСНС України у Миколаївській області врятовано 34 людини (м. Миколаїв – 29, з них 3 дітей). Всього збережено матеріальних цінностей на суму 102 млн 373 тис. грн (Миколаїв – 35 млн 827 тис. грн)

Однак технічний стан бази газодимозахисної служби застарів та вичерпав свій ресурс експлуатації. Такий факт унеможливлює у повній мірі здійснювати надійне та безпечне використання вогнеборцями апаратів під час виконання завдань за призначенням. Йдеться про необхідність оновлення матеріально-технічної бази особового складу Миколаївської міської протипожежної спеціалізованої служби, а саме: придбання сучасних апаратів захисту органів дихання.

Головним управлінням ДСНС України у Миколаївській області  ініційовано внесення змін до рішення Миколаївської міської ради від 17.05.2018 № 36/12 «Про внесення змін до рішення міської ради від 23.12.2016 № 13/15 «Про затвердження міської цільової соціальної програми забезпечення цивільного захисту м. Миколаєва на 2017-2019 роки». На придбання засобів індивідуального захисту органів дихання особового складу Миколаївської міської протипожежної спеціалізованої служби цивільного захисту виділено 2, 5 млн грн. Але до цих пір, виділення коштів на вищезазначену програму депутатським корпусом Миколаївської міської ради, не включено до проекту рішення від 21.12.2017  № 32/17 «Про міський бюджет міста Миколаєва на 2018 рік». У разі невирішення цього питання в найкоротші строки, заручниками такої ситуації будуть люди.

Безумовно, рятувальники, незважаючи на зношеність апаратів захисту органів дихання та зору, все одно виконуватимуть завдання за призначенням, кидатимуться у вогонь, заходитимуть у саме пекло заради інших.  Але якою ціною?

ГУ ДСНС України у Миколаївській області