Південь України став лідером за обсягами зібраного врожаю та аутсайдером по врожайності

Південні області України стали лідерами за обсягами зібраного врожаю. Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Так, станом на 1 липня в Україні зібрано 37,29 мільйонів центнерів зернових і зернобобових культур на площі 1,227 млн га.

Найбільше зернових було зібрано аграріями Одеської області, а саме 10,716 мільйонів центнерів. Далі іде Херсонська область – 8,435 млн ц, Миколаївська область – 7,758 млн ц та Запорізька область – 5,302 млн ц, - про це повідомляє АгроЮг.

Та при цьому, врожайність у цих областях виявилась найнижчою в Україні. Так з одного гектара аграрії Херсонщини зібрали 30,6 центнерів продукції. Нижче врожайність тільки в Дніпропетровській – 30,0 ц/га, Миколаївській – 28,3 ц/га, Запорізькій – 21,1 ц/га та Донецькій областях – 22,5 ц/га.

Такі показники успіху південних областей у зборі урожаю пояснюються наявністю величезного масиву сільськогосподарських земель на специфікацію аграріїв з вирощування зернових.

А низька врожайність обумовлена цьогорічними аномальними погодними умовами. Затяжна зима дуже довго стримувала початок комплексу весняно-польвих робіт – сівба ранніх сільськогосподарських культур розпочалась лише в першій декаді квітня. Пізніше ґрунтова посуха заважала формуванню урожаю ранніх зернових колосових культур та вегетації пізніх сільськогосподарських культур.