Представники ОДА взяли участь в онлайн-засіданні Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю до об’єктів соціальної інфраструктури

Про створення безперешкодного доступу до об’єктів соціальної інфраструктури та новації державних будівельних норм йшлося на онлайн-засіданні Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, яке відбулося 15 листопада за участю Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, Голови Ради «Благодійного фонду Петра Порошенка» Марини Порошенко, Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича, народного депутата України VIII скликання – представника Президента України у Верховній Раді Ірини Луценко, а також представників областей України.

Від Миколаївщини участь у засіданні взяли заступник голови Миколаївської ОДА Валентин Гайдаржи, представники профільних структурних підрозділів ОДА та громадських організацій.

У ході засідання відзначено, що створення безперешкодного життєвого середовища для людей з різними потребами є одним із важливих завдань для втілення на території всієї України. Наразі Мінрегіоном вже завершено роботу над розробкою нового ефективного ДБН, де значну увагу приділено втіленню європейського підходу та нормам. Зазначені ДБН міститимуть реальні приклади того, як це має бути втілено на практиці. Окрім цього, додано вимоги до проектування будівель і споруд для осіб із порушенням зору та внесено зміни до ряду термінів та визначення понять. Протягом 10 днів регіони матимуть змогу надати власні пропозиції до ДБН.

Окремо Валентин Гайдаржи прокоментув, що Миколаївська ОДА на чолі з головою облдержадміністрації Олексієм Савченком не стоїть осторонь питання створення безперешкодного доступу до різноманітних об’єктів для людей з особливими потребами. Так, облдержадміністрація забезпечує координацію діяльності обласного та місцевих комітетів забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Наразі в області діють обласний та 24 місцевих комітети забезпечення доступності, де повсякчас в межах повноважень вирішуються нагальні та значущі питання забезпечення комфорту для відповідних груп людей.