Збройні Сили України є надійним гарантом нашої майбутньої перемоги – Президент привітав українських воїнів із Днем ЗСУ

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко напередодні Дня Збройних Сил України звернувся до українських воїнів та особливо відзначив, що «вже п’ятий рік поспіль вони відзначають на передовій російсько-української війни» своє професійне свято.

Президент підкреслив, що «ця війна змусила усіх нас усвідомити масштаб загроз державній безпеці країни та мобілізуватися для протидії агресору».

«Це Ви героїчно проявили себе, обороняючи рідну українську землю. Це саме ви є армією, яка своїм потом і кров’ю робить нашу державу незалежною. Це ви щоденно демонструєте приклади мужності і самопожертви», - сказав Верховний Головнокомандувач ЗСУ.

«Бажаю вам і вашим родинам міцного здоров’я, мирного неба та непохитної віри у нашу перемогу. Перемогу не на умовах капітуляції, до якої нас закликають деякі політикани, в тому числі і всередині країни, а мир на умовах перемоги. І Збройні Сили України є  надійним гарантом нашої майбутньої перемоги», - сказав Верховний Головнокомандувач ЗСУ.

Глава держави також особливо відзначив подвиг українських воїнів, які віддали своє життя, захищаючи Україну.  «У цей день ми схиляємо голови перед пам’яттю героїв, які віддали своє життя за мирне майбутнє України. Вічна пам'ять Героям – воїнам, які полягли в боях за нашу вільну, незалежну Україну» - сказав Президент. Усі присутні вшанували пам'ять героїв хвилиною мовчання.

«Війську потрібна сучасна потужна зброя, яка захистить Україну від будь-якого агресора, зупинить агресора, знищить його і захистить життя наших громадян. У будь-якій війні перемагає не лише людська воля, а й сучасна військова техніка помножена на високопрофесійні знання особового складу», - наголосив Президент.

За його словами, саме тому для виконання поставлених завдань держава витрачає зараз далеко за 5% ВВП, в тому числі 3%, як і передбачено законом про національну безпеку – безпосередньо на армію.

«Зараз залагоджується планове постачання новітніх та модернізованих зразків озброєння і військової техніки, передусім в район проведення операції Об’єднаних сил», - зазначив Президент.

Він також додав, що створено потужний резерв Збройних Сил, який закріплений за військовими частинами та в умовах необхідності готовий негайно стати в стрій і захищати нашу країну. «Більше того, після прийняття рішення про введення воєнного стану, ми вже неодноразово спостерігаємо у військкоматах, коли резервісти першої черги вимагають збільшення квот: «Ви дали нам квоту 30 резервістів, а у нас вже 165. Ви перерозподіліть. Бо державу треба боронити», - зауважив Петро Порошенко.

Глава держави подякував українським воїнам, ветеранам, резервістам за їх мужність, патріотизм і готовність захищати свою країну. «Це нова країна і нова армія», - додав Петро Порошенко.

«Вжиті нами системні заходи реформування Збройних Сил, поступове їх наближення до стандартів армій країн НАТО, планове надходження нових і модернізованих зразків озброєння та військової техніки значно розширили бойові спроможності Збройних Сил України»,  - підкреслив Верховний Головнокомандувач.

Петро Порошенко запевнив: «Держава і надалі буде робити усе можливе для покращання забезпеченості нашого українського війська сучасною та модернізованою технікою та озброєнням». Водночас він зазначив, що ми працюємо в умовах дуже обмеженого фінансового ресурсу і кожна копійка платника податків сьогодні, по можливості, спрямовується у сектор оборони і безпеки, в українське військо.

За його словами, також відбуваються певні знакові, символічні зміни у соціальному забезпеченні воїнів.  «За моїм дорученням реалізується програма будівництва гуртожитків поліпшеного планування для військовослужбовців-контрактників у військових містечках місць постійної дислокації бойових військових частин Збройних Сил України. Джерелом для фінансування програми будівництва гуртожитків є кошти – 1,5 млрд доларів, які були конфісковані у представників попередньої влади і спрямовані на потреби оборони. Це і виробництво боєприпасів, і будівництво  гуртожитків, закупівля нового озброєння. Гроші, які були вкрадені в українського народу, мають попрацювати на українське військо», - сказав Президент.

Глава держави нагадав, що загалом по всій Україні триває будівництво 184 гуртожитків для більш ніж 23 тис. військовослужбовців-контрактників.

Президент також підкреслив, що  з наступного року у середньому на 30% буде збільшено розміри грошового забезпечення військовослужбовців. «Навіть більше ніж на 30%. З близько 7 тис. грн. з 1 січня український воїн буде отримувати понад 10 тис. грн. Це воїн-контрактник першого року служби», - пояснив він.