Глава держави: Об’єднана українська православна церква – церква без Путіна та молитов за російське військо

Президент Петро Порошенко наголошує, що об’єднана незалежна українська православна церква – це церква без президента РФ Путіна, предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кирила та молитов за російську владу та російське військо.

Глава держави підкреслив, що внаслідок рішень Церкви-Матері, твердої політичної волі світської влади і українського народу, відповідальної позиції ієрархів трьох православних юрисдикцій, 15 грудня народилася нова об’єднана і незалежна українська православна церква.

«Що це за церква? Це – церква без Путіна. Що це за церква? Це церква – без Кирила. Що це за церква? Це – церква без молитви за російську владу та російське військо. Бо російська влада і російське військо вбивають українців. Але це - церква з Богом. Це церква - з Україною», - наголосив Президент під час виступу на Софійській площі за результатами Всеукраїнського Православного Об’єднавчого Собору.

Глава держави зауважив, що буквально вчора в соціальних мережах прочитав вельми цікаву думку: «Церква не тільки співає й молиться. Церква - виховує справжнього українського громадянина». Президент підкреслив, що духівництво та вчителі відіграють унікальну роль у становленні нації та в процесі державотворення.

«Ми з вами зараз творимо незалежну Україну. І ця подія така сама важлива, як і референдум про нашу незалежність, який був прийнятий більше 27 років тому», - наголосив Петро Порошенко.

Він додав: «І от центр управління церкви, якщо він знаходиться в чужій державі, та яка ще є країна-агресор, то якого ж громадянина вона виховає? Точно, що не громадянина України. Кремль і не приховує, що розглядає РПЦ як один із головних інструментів впливу на Україну».

Президент нагадав, що ситуацію в українському православ’ї обговорювали на раді безпеки Росії під головуванням її президента. «Натомість від української держави вимагають не втручатися у її ж власні українські справи. А коли в Москві говорять про Україну як про нібито їх канонічну територію, хіба це не є зазіханням на нашу територіальну цілісність? І хіба ми не зобов’язані в таких умовах захистити і українську землю і український дух?», - наголосив Глава держави.

«Ми, як ніхто інший добре знаємо: там де сьогодні махають російським кадилом, завтра б’ють російськими градами. Спочатку патріарх Кирило колесив Україною з пропагандою «Русского мира» та єдиної купелі, а потім поїхали їхні танки», - додав Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив, що питання автокефалії виходить далеко за межі «церковної огорожі» - це питання української національної безпеки, державності і світової політики. «Недарма, всі лідери держав, з якими я зустрічався останні півроку питали мене: «Як з вашою церквою?». І ми маємо шалену і важливу підтримку від всього світу».

«І коли російський президент сказав, що розпад СРСР став для Росії головною геополітичною катастрофою двадцятого століття. «Для Путіна, – як дуже добре написав Мирослав Маринович: «Надання автокефалії українському православ’ю є другою геополітичною катастрофою». Тільки, дозвольте мені поправити, цього разу – вже масштабом не століття, а тисячоліття. Нехай знають», - наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що українці вкотре довели, що для них нема нічого неможливого. «Бо ще декілька років тому дуже  багато казали, що нехай Порошенко займається, нехай ми робимо все, але це неможливо. Можливо. Нема для нас нічого неможливого. Головне вірити у велику ціль і не відступати від задуманого», - зауважив Петро Порошенко. Він наголосив, що за таким принципом українці здобули Угоду про асоціацію, безвіз і нині рухаються далі до ЄС.

«Автокефалія – частина нашої державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом майже п’яти років. Все це – основа нашого власного шляху розвитку, розвитку держави Україна і розвитку нашої української нації», - підкреслив Глава держави.