Близько 15 тисяч дітей отримали аліменти завдяки роботі державних виконавців Миколаївщини в 2018 році

Протягом року органами державної виконавчої служби Миколаївської області було забезпечено виплату боргів з аліментів на суму понад 117 млн. грн – це втричі більше, ніж за весь 2017. Про це повідомили під час прес-конференції в Головному територіальному управлінні в Миколаївській області.

За словами заступника начальника Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області – начальника Управління державної виконавчої служби Григорія Довганя, 2018 став знаковим в питанні стягнення аліментів. «Протягом року було запроваджено положення законів #ЧужихДітейНеБуває, завдяки чому державні виконавці отримали нові інструменти впливу на недобросовісних батьків. Серед них – система економічних санкцій, запуск публічного реєстру злісних неплатників аліментів, арешт і реалізація арештованого майна, призначення суспільно корисних робіт тощо», - зауважив Г. Довгань. Відзначимо, що половина отриманої суми була повернута завдяки застосуванню до боржників обмежень у праві на виїзд за кордон, керуванні автотранспортними засобами, користуванні зброєю тощо. Протягом року державні виконавці регіону винесли близько 23 тисяч процесуальних рішень про встановлення обмежень стосовно боржників з аліментів.

Крім цього, з прийняттям нового законодавства з'явилося поняття «мінімально рекомендований розмір аліментів», який дорівнює 100% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. З 1 січня 2019 року мінімально рекомендований розмір аліментів становить: для дітей до 6 років - 1626 грн, від 6 до 18 років - 2027 грн. Зауважимо, що до прийняття ініційованих Міністерством юстиції України змін до законів #ЧужихДітейНеБуває, мінімальний гарантований розмір аліментів становив 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Говорили й про здобутки органів ДВС у Миколаївській області у напрямі стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами. Протягом року було стягнуто більше ніж 10,6 мільйонів грн боргів по заробітній платі.

Нагадаємо, що наразі працює публічний реєстр боржників, в якому зібрано та систематизовано інформацію про осіб, які мають борги з аліментів, підприємства, які заборгували зарплату своїм співробітникам, а також боржників, які перешкоджають одному з батьків бачитися з дитиною. Знайти реєстр можна на офіційному сайті Міністерства юстиції України, або перейшовши за посиланням erb.minjust.gov.ua. Доступ до реєстру є вільним.

Медиа материалы: