Учасник групи «автомобільних шахраїв», що діяла на території трьох областей, залишиться під вартою

Миколаївський апеляційний суд завершив розгляд апеляційної скарги захисника в інтересах підозрюваного М., до якого слідчим суддею Заводського районного суду міста Миколаєва продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 12 лютого 2019 року.

У судовому засіданні захисник зауважив, що ухвала слідчого судді підлягає скасуванню з підстав істотного порушення вимог кримінального процесуального закону, невідповідності висновків суду, фактичним обставинам кримінального провадження та неповноти судового розгляду.

Зазначив, що слідчим не подано доказів на підтвердження обставин, які б перешкоджали завершенню досудового слідства до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Заслухавши пояснення захисника на підтримку апеляційної скарги, думку прокурора про залишення ухвали без змін, дослідивши матеріали судового та  кримінального проваджень колегією суддів Миколаївського апеляційного суду постановлено ухвалу, якою апеляційну скаргу захисника відносно підозрюваного М. залишено без задоволення, а ухвалу слідчого судді Заводського районного суду міста Миколаєва без змін.

З урахуванням тяжкості вчиненого підозрюваним злочину, вагомості наявних доказів вчинення ним злочину, з метою запобігання перешкоджанню кримінальному провадженню, та неможливості запобіганню іншим ризикам шляхом застосування менш суворого, ніж тримання під вартою запобіжного заходу, а також неможливості завершення досудового розслідування у встановлені Законом строки, у зв’язку із особливою складністю кримінального провадження, апеляційний суд погодився із висновком слідчого судді про те, що на даний час ризики не зменшились та застосування інших більш м’яких запобіжних заходів  не зможуть забезпечити  належну процесуальну поведінку підозрюваного.

Також, продовжує існувати ризик переховування від органу досудового слідства та суду, у зв’язку з тим, що М. підозрюється у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки), за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад 10 років, має паспорт для виїзду за кордон, має достатньо коштів для виїзду за кордон або на тимчасово окуповані території ДНР, ЛНР та АР Крим; існує ризик впливу на свідків, оскільки перебуваючи на свободі підозрюваний буде мати можливість незаконно впливати на потерпілих та свідків, так як обізнаний про місце проживання останніх, тому може чинити тиск на них з метою зміни ними показів, що викривають його вину.

Нагадаємо, що нещодавно у Миколаєві затримали десять учасників організованої групи, які органами досудового розслідування підозрюються у тому, що ще з початку вересня 2017 року розміщували оголошення в мережі інтернет про надання послуг щодо купівлі-продажу транспортних засобів.

Бажаючим придбати автомобіль за зниженою ціною підозрювані пропонували прибути до спеціально орендованих офісних приміщень та укласти угоди. Офіс-менеджери повідомляли потерпілим неправдиву інформацію про наявність транспортних засобів та необхідність, в рамках умов договору, сплати авансу у розмірі не менше 30% вартості автомобілю.

Також підозрювані запевняли, що у разі не відповідності якості замовлених транспортних засобів очікуванням клієнтів, грошові кошти обов’язково будуть повернуті після написання відповідних заяв та їх розгляду керівництвом. Майбутні автовласники підписували фіктивні договори, перераховували гроші на рахунки зловмисників і чекали замовлення. Далі у телефонному режимі потерпілим розповідали про затримку поставки та виникнення ряду проблем щодо транспортування автомобілів. 

На даний час вже є близько 53 потерпілих, а сума збитків становить близько 3 000 000 гривень.

Прес-служба Миколаївського апеляційного суду