Миколаївські поліцейські направили до суду вже 24 адмінпротоколи про порушення виборчого законодавства

З початку передвиборчої агітації до підрозділів поліції Миколаївської області надійшло 47 повідомлень щодо можливих порушень вимог виборчого законодавства.

«Тільки за минулу добу ми отримали шість повідомлень стосовно можливих порушень передвиборчої агітації у Центральному, Інгульському, Корабельному районах Миколаєва та у містах Вознесенськ та Нова Одеса. Поліцейські ретельно перевіряють кожну інформацію та приймають рішення у межах чинного законодавства. В результаті – співробітники поліції склали два адміністративних протоколи за ст. 212-13 та 112-14 КУпАП, у двох випадках інформація не знайшла свого підтвердження, ще по двом повідомленням триває перевірка», - проінформував т.в.о. заступника начальника Миколаївського главку поліції Максим Ахрамєєв.

Так, 11 лютого представниками громадського об’єднання «Опора» в м. Миколаїв по просп. Героїв України виявлений біл-борд з матеріалами передвиборчої агітації одного з кандидатів у Президенти України, який не містив відомостей про установу, що здійснила друк. Відносно головного власника рекламного щита правоохоронці склали адміністративні матеріали за ст. 212-13 КУпАП «Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск», що тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідальну особу співробітники поліції зобов’язали видалити рекламну продукцію, яка розміщена із порушенням норм чинного законодавства.

Того ж дня до поліції звернувся мешканець Вознесенська, спостерігач громадської організації «Опора», із заявою про те, що у приміщенні райдержадміністрації на інформаційній дошці він виявив друковану продукцію з ознаками агітації. За цим фактом до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 212-14 КУпАП «Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях» притягнутий посадовець одного з управлінь Вознесенської РДА. Санкція зазначеної статті передбачає накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Поліцейські реєструють та перевіряють кожне повідомлення стосовно порушень виборчого законодавства та інших злочинів.

Зокрема, 11 лютого повідомлялося, що у Корабельному районі по вул. Тарле ходить підозріла жінка та збирає підписи за кандидата в Президенти України, пропонуючи за це тисячу гривень.

Інформація була внесена до журналу єдиного обліку. Під час перевірки виїздом на місце події підозрілих осіб виявлено не було, тому підстави для внесення відомостей до ЄРДР відсутні.

На сьогодні з початку передвиборчої агітації підрозділами поліції зареєстровано 47 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. Більшість повідомлень стосувалися розміщення агітаційної продукції без вихідних даних.

Із 47 повідомлень 20 фактів не підтвердились, ще по трьом триває перевірка.

За 24 матеріалами стосовно виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їхній тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск співробітники поліції склали 25 адмінпротоколів за ст. 212-13. Окрім цього, поліцейські притягнули посадовця до адмінвідповідальності за ст. 212-14 КУпАП «Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях».

На розгляд суду поліцейські направили вже 24 адмінпротоколи.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області