«Україна вдячна американським партнерам за підтримку», – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна вдячна американським партнерам та партнерам з ЄС за тверду і постійну підтримку нашої держави.

«Я подякував Віце-президенту і попросив передати подяку Президенту США, Конгресу в частині фінансової підтримки України. Ви знаєте, що у бюджеті більше 700 мільйонів доларів спрямовано на додаткову підтримку нашої держави. І це позиція справжнього друга і справжнього партнера», - сказав Глава держави у коментарі представникам ЗМІ після зустрічі з Віце-президентом США Майком Пенсом.

Окрім того, Петро Порошенко додав:

«Я вдячний і нашим американським партнерам, і нашим європейським партнерам за чітку і послідовну позицію підтримки України».

Президент повідомив, що на зустрічі з Віце-президентом США відбулась дуже ретельна дискусія.

«Він (Майк Пенс – ред.) на самому початку наголосив на тому, що Україна є надійним і стратегічним партнером Сполучених Штатів Америки. Ми твердо розраховуємо на співпрацю, в тому числі в оборонній сфері, в тому числі і щодо постачання Україні всіх видів озброєння, після того як ми прийняли закон, який дозволяє Міністерству оброни напряму забезпечити постачання зброї», - сказав Глава держави.

Петро Порошенко також подякував Майку Пенсу за високу оцінку дій його команди. Зокрема, в частині роботи наших дипломатів, військових, і в частині урядових кроків, які забезпечили проведення реформ.

Співрозмовники обговорили подальші кроки, які мають бути відповіддю на дії Росії в Україні та політику санкцій.

«Ми ретельно обговорили координацію наших дій по реакції на агресію у Керченській протоці. Ми ретельно обговорили подальші дії щодо запровадження санкцій і координації цих санкцій з санкціями Європейського Союзу. Як я вам вчора казав, що ми на наступному тижні чекаємо позитивного результату», - повідомив Президент.

Також було домовлено про подальшу підтримку нашої держави та підтримку реформ, зауважив він.

«Ми домовилися про те, що і на Генеральній асамблеї ООН під час дебатів по окупованих територіях, і в міжнародних організаціях тверда підтримки України буде продовжена», - констатував Глава держави.

У свою чергу, під час зустрічі Віце-президент США Майк Пенс запевнив у підтримці України Сполученими Штатами.

«Хочу висловити простий меседж українцям: «Ми з вами». Нещодавня подія в Керченській протоці нагадує про виклики російської агресії, з якими зіштовхується Україна. Хочу запевнити вас, що США підтримують Україну», - наголосив Віце-президент США. 

Він також відзначив економічні реформи, що зробили можливою додаткову співпрацю України з МВФ.

«З нетерпінням чекаю вашого подальшого прогресу в економіці і сподіваюсь, що ми знайдемо додаткові шляхи зміцнення безпеки в Європі», - додав Майк Пенс. 

В коментарі для представників засобів масової інформації в рамках участі у Мюнхенській безпековій конференції Президент України Петро Порошенко зауважив наступне:

«Без України не може бути глобальної безпеки і безпеки в Європі».

Глава держави зауважив зокрема, що Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час виступу на конференції також говорила про ситуацію в Україні.

«Сьогодні ви бачили, що і у виступі Канцлера Німеччини, і на двосторонній зустрічі (з Ангелою Меркель - ред.) ми обговорили всі питання нашої співпраці починаючи від підтримки реформ і закінчуючи рішучими зусиллями для захисту позицій України», - зазначив він.

За його словами, також обговорювалась співпраця і в питаннях протидії агресії Російської Федерації у Керченській протоці, і в питаннях звільнення українських моряків і забезпечення вільного судноходства, і в питаннях витрат на забезпечення оборони, і в питаннях розвитку економіки.

Петро Порошенко подякував американським і європейським партнерам за чітку і послідовну позицію підтримки України.