«Позивний «Кассандра»: літо-2015»: в Миколаєві презентували книгу відомої української волонтерки

Уу Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького, 8 червня відбулася презентація книги Оксани Чорної «Позивний "Кассандра": літо-2015». Авторка з початком війни стала волонтером, в подальшому прийняла присягу, ставши водієм-санітаром в третьому механізованому батальйоні 28-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України, - інформує прес-служба бібліотеки.

Її книга – це реальні історії про мужність і страх, про бійців та волонтерів, про тих, хто загинув у боротьбі, і тих, хто вцілів для того, щоб жити і боротьбу продовжувати. Це історія її перебування на війні. Ідеєю книги було розповісти про людей, які були поруч.

Літо 2015 року, заявлене у підзаголовку, виявилося надзвичайно спекотним для 28-ої бригади. Тривали запеклі бої, і було багато поранених, яких доводилося забирати з полів та доправляти до шпиталю. За цей час пані Оксані довелося познайомитися із великою кількістю людей, побачити їх справжніми, дізнатися про їхній біль і силу, здатність до самопожертви. Пізніше вона вирішила поділитися зі світом своїм особистим досвідом, написавши книжку, яка вмістила три місяці війни і кількадесят історій без терміну давності під однією обкладинкою.

Книга «Позивний "Кассандра": літо-2015» складається з 67 оповідань, датованих літом 2015 року. Перші 17 історій присвячені одній з найбільших битв, в яких брала участь 28-ма ОМБр. Четверту річницю цієї битви відзначили 3 червня. Розповідями про побратимів Оксана не обмежується. Крім того, в книзі є глосарій для цивільних і карти.


Про війну на Донбасі написано уже чимало книжок, але кожна нова книга, створена військовим, безпосереднім учасником бойових дій, стає одкровенням для читача. Книга бійця відкриває найбільш жорстку, страшну, оголену правду про людей і їхні вчинки у межових ситуаціях. Саме з такою правдою познайомила авторка присутніх на презентації своєї книги.
На заході були продемонстровані унікальні світлини та відеоматеріали, зроблені під час перебування Оксани на війні. Показ супроводжувався поясненнями та особистими спогадами авторки.
Привітали автора з виходом книги - учасник бойових дій, заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко, письменник, художник, учасник бойових дій Геннадій Молчанов.
Гостями зустрічі стали учасники бойових дій, волонтери, представники влади, ЗМІ, миколаївська громадськість. Прийшли підтримати Оксану головний спеціаліст Південного міжрегіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Павло Саєнко, товариші по службі з третього механізованого батальйону 28-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України, які і стали героями книги, волонтери Наталія Єчкалова, Антоніна Галкіна. Висловили слова глибокої вдячності сім'ї, родичам яких Оксана надавала волонтерську допомогу, під час перебування в зоні АТО.
За традицією, на презентації всі бажаючі могли придбати книгу, і отримати автограф на пам'ять.