Представники міської ради у складі української делегації відвідали м.Люблін

У 2019 році виповнюється 15 років з дня вступу Республіки Польща до Європейського Союзу і 450 років від дня підписання Люблінської Унії. Аби підкреслити важливість цих історичних дат, Сейм Республіки Польща оголосив 2019 Роком Люблінської Унії. Місто Люблін сьогодні вважається джерелом того, що являє собою сучасна європейська спільнота, - мозаїкою із багатьох народів і культур.

На початку липня у Любліні з нагоди урочистої дати зібралися високі гості з Польщі, Литви, України, Угорщини, Чехії, Молдови, інших країн. У заході взяли участь Прем'єр-міністр Польщі Т.Маровецький, Маршалки Сейму і Сенату Польщі. Від імені України участь в урочистостях взяв Надзвичайний і Повноважний Посол України у Польщі А.Дещиця, Генеральний консул України в Любліні В.Павлюк. До української делегації ввійшли представники Харкова, Сум, Хмельницького, Івана-Франківська, Луцька, Кам’янець – Подільська, Миколаєва. Миколаївці взяли участь у цьому святі завдяки організаційній роботі та інформаційній підтримці відділу протоколу та міжнародного співробітництва департаменту міського голови Миколаївської міської ради.

Захід складався з насиченої програми: богослужіння в центральному Архікафедральному соборі, покладання квітів до пам'ятника Люблінській Унії на Литовській площі, урочистого засідання Глав парламентів Польщі і Литви, на якому господарі разом з гостями обговорили подальше співробітництво, окреслили плани та перспективи, дали інтерв'ю численним представникам ЗМІ.

Варто відзначити, що під час богослужіння в Архікафедральному Соборі переклад молитовних промов лунав і українською мовою, що свідчить про визнання партнерами значного місця української спільноти в польському суспільстві.

Делегація міста Миколаєва разом з іншими іноземними делегаціями взяла участь також в урочистому засіданні Люблінської міської ради, що відбулося в Люблінському замку. В ході урочистостей мер міста Кшиштоф Жук вручив представникам Миколаївської міської ради Медаль Люблінської Унії «в визнання значного внеску в розвиток польсько-української співпраці, з вдячністю за проведення численних заходів, спрямованих на взаємне пізнання і інтеграцію обох народів в атмосфері відкритості і прагнення до взаєморозуміння» .

Делегація міста Миколаєва також взяла участь в церемонії покладання квітів до пам'ятника Люблінської Унії на пл.Литовської, у фестивалі «Схід культури - інші звучання 2019», відвідала концерт симфонічного оркестру польської та литовської молоді в Люблінської філармонії.

Під час неформального спілкування на рівні структурних підрозділів, представники делегацій домовились про співпрацю, налагодження дружніх відносин з метою обміну досвідом.