У Миколаєві відбулася зустріч-спогад «Іван Григурко: життя як недописаний роман»

У Центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького, 29 жовтня, в межах циклу «Студії живої історії» відбулася зустріч-спогад «Іван Григурко: життя як недописаний роман».

Про це повідомляєтся на строрінці бібліотеки.

Пам’ятний захід, присвячений видатному українському авторові, було організовано з ініціативи науковця, письменника Віктора Жадька і приурочено до 45-річчя Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України.

Талановитий український письменник і журналіст Іван Сергійович Григурко через важку хворобу рано покинув життя й літературу, але залишив по собі добрий творчий доробок. Зокрема, це чотири романи «Канал», «Далекі села», «Ватерлінія» і «Червона риба», які присвячені життю, праці, етичним цінностям його сучасників. Свого часу вони були опубліковані великими накладами і перекладені багатьма європейськими мовами.
Більшість своїх текстів прозаїк створив, проживаючи у Миколаєві. Він же був одним із батьків обласної письменницької організації та фундатором літературного об’єднання «Вітрила» в Миколаївському педагогічному інституті. Саме тому маємо нагоду почути наших містян, які добре пам’ятають письменника.

Під час заходу своїми спогадами про Івана Григурка поділилися його друзі та колеги по літературному цеху В’ячеслав Качурін, Анатолій Маляров та Віра Марущак. Відеоприсвяту до 75-річчя від дня народження письменника створив Віктор Жадько, а режисер, оператор Вадим Кірчев люб’язно надав уривок із кінохроніки «Літературні зустрічі на Первомайщині» з виступом Івана Григурка. Гості також мали можливість переглянути відеозапис з місцевого інтернет-сайту «Николаев литературный», в якому свого старшого товариша і його творчі здобутки згадує поет, лауреат Шевченківської премії Дмитро Кремінь. Для присутніх було продемонстровано уривок з екранізації найпопулярнішого роману Івана Григурка «Канал», яку за сценарієм автора зняв відомий режисер Володимир Бортко.

Не обійшлося і без фахових літературознавчих коментарів, які надала кандидатка філологічних наук, автор численних праць з літературного краєзнавства Людмила Старовойт. Її підтримали колеги Інна Береза, Поліна Водяна та Інна Родіонова, які завітали на вечір разом зі студентками-філологинями МНУ ім. В. Сухомлинського.

Особливим гостем зустрічі стала дружина митця Надія Григурко, яка поділилася спогадами про чоловіка і подарувала бібліотечному літературному музею друкарську машинку, світлини й нотатки письменника та книжки з його особистої бібліотеки.