У Миколаєві розповіли про роботу філії «Центру пробації»

Протягом року в Інгульському районному відділі філії держустанови "Центр пробації" зареєстрували на облік 262-х засуджених без позбавлення волі. Із них четверо вчинили повторний злочин.

Про це повідомляє UA: Миколаїв.

31-річний Артур Черепанов був засуджений дев`ять разів. Із них два рази відбував покарання в колоніях. Першу судимість отримав ще до повноліття. Притягувався за крадіжки та шахрайство.

Артур Черепанов каже: «У мене було дуже важке дитинство, в ранньому віці я почав вживати наркотики дуже важкі, я був повністю зруйнованою людиною. Я був людиною, яка вже не має ніякої надії в житті. Я розумів, що йду на дно, або буду сидіти в тюрмі, або вмру від наркотиків».

Зараз Артур має умовний термін, який спливає восени 2020-го. Відмічається в центрі пробації до 12-ти разів на квартал.

Артур Черепанов говорить: «Я ще застав працівників, які зараз вже тут не працюють. Тут раніше було все інакше. Я приходив, ставив галочку і ніхто не питав нічого. Інспектор не цікавився моїм життям. Не те, щоб йому було байдуже, але в нього було таких багато. Була текучка. Зараз, коли я приходжу відмічатись, я бачу що все якось інакше. Інспектор спілкується, посміхається, цікавиться. Тут питають: чи немає проблем у сім'ї? Якщо потрібна допомога з працевлаштування – допомагають. Коли мені треба було зробити документи – мені допомогли, мене це дуже вразило. Видно, що рівень змінився».

Начальник Інгульського районного відділу філії ДУ "Центр пробації" в Миколаївській області Віталій Іванко каже:

«Відділ пробації співпрацює з такими організаціями: Миколаївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної допомоги, Центр зайнятості, Центр реінтеграції бездомних громадян, Миколаївський міський благодійний фонд "Вихід", громадська організація "Пенітенціарна ініціатива" тощо. На цей час у відділі немає психолога, але долучаються інші організації. Як я вже говорив, ми співпрацюємо з Центром зайнятості. Ми туди направляємо осіб, у яких є складності з працевлаштуванням».

Артур Черепанов говорить, що зі згубною звичкою покінчено. Вже три роки чоловік не вживає наркотиків, не палить. Аби стати прикладом для інших засуджених, після закінчення терміну покарання в "Центрі пробації" Артур планує стати волонтером установи.

«Кажуть, що людина може бути в стані аду, і на небесах. Це, дійсно, так, і мені є з чим порівняти. Сьогодні я живу нормальним життям, я ходжу на роботу, в мене є дівчина, в мене є цінності. Я вже розумію, що для того, щоб купити одяг, мені не треба красти гроші, мені треба їх заробити - піти в магазин і витратити. Я повністю адаптувався до нормального життя», - каже Артур Черепанов.