У Миколаєві відбудеться фестиваль національних культур «У колі братніх мов» з нагоди Міжнародного дня рідної мови

Міський палац культури «Корабельний» (проспект Богоявленський, 328) запрошує на фестиваль національних культур «У колі братніх мов» з нагоди Міжнародного дня рідної мови.

Захід відбудеться за підтримки ГО «Миколаївська міська рада національних товариств».

На сцені закладу культури свою творчість і самобутній талант демонструватимуть творчі колективи ПК «Корабельний» та ДШМ №2, що за допомогою засобів мистецтва відтворять національний дух і менталітет народів світу, створять колоритну атмосферу свята.

Вокально-хореографічні, пісенні, танцювальні, інструментальні композиції у виконанні аматорів сцени стануть справжнім подарунком для усієї громади району, міста, країни. Адже Україна – полікультурна держава, що допомагає розвиватися таланту й підтримує його. 

Історія виникнення цього дня сягає 21 лютого 1952 року, коли студенти-демонстранти у Східному Пакистані (Бангладеші) були розстріляні за те, що вимагали визнати бенгальську мову однією з державних мов країни. На той час у країні офіційною була визнана мова урду, якою послугувалися лише 3% населення. За пропозицією Бангладешу ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 року першим Міжнародним днем рідної мови, пам’ятаючи про трагічні події. Відтоді свято відзначають щорічно.

В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови». У цей день прийнято проводити конкурси на написання віршів або прозових творів у навчальних закладах, а також влаштовувати літературні вечори, творчі фестивалі тощо.

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. У мові накопичуються досвід попередніх поколінь, історія народу, культура, традиції, інтелектуальний та духовний розвиток етносу. Рішенням про впровадження Дня рідної мови ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи, а також це є важливим кроком до визнання необхідності захистити різноманіття культур та зберігати повагу до мови як показника культури.

Глядачів чекають  21 лютого о 17:30 долучитися до прекрасних надбань світового мистецтва й міжнародної культури.