Миколаївців запрошують на ексурсію мистецтвом «чорно-білого»

Цього тижня в Художньому музеї ім. В. В. Верещагіна відбулася перша екскурсія «Твори графіки в постійній експозиції музею. Види графіки. Графічні техніки та матеріали», яку презентувала її автор – завідувачка науково-методичного сектору музею Лідія Одегова. Про це повідомляється на офіційній сторінці закладу у facebook.

Першими слухачами нової мистецтвознавчої екскурсії були вчителі образотворчого мистецтва шкіл Миколаївщини.

У давнину графічні твори зберігалися у відділах рукописів, спеціальних сховищах або «граверних» кабінетах, що зазвичай знаходилися у старовинних садибах. У таких кабінетах вдовж стін стояли солідні шафи, по центру – великі столи, на яких розкладалися папки з малюнками для неспішного вивчення, а то й просто для милування оригіналом зблизька. «Озброївшись» лупою, любителі графіки насолоджувалися витонченим «мистецтвом чорно-білого» як часто називали графіку.

Колекція МОХМ ім. В. В. Верещагіна налічує більше 8000 графічних робіт. Екскурсійний маршрут включає 44 графічні роботи зі збірки музею.

В екскурсії були і своєрідні цікавинки: можливість потримати в руках пензлі для акварелі (від великих до найтонших), скористатися лупою для розгляду найдрібніших деталей графічних творів, пояснення терміну «міцна горілка» стосовно офорту, практичне порівняння оригіналу літографії Трутовського «Ілюстрація до повісті М. В. Гоголя «Пропала грамота»» з її друкованим варіантом у книзі, розповідь про палке кохання російського художника-графіка Жемчужникова до української кріпачки Ольги, звернення до мало відомих фактів про особливості створення графічних робіт Рєпіним та ін.