У Березанці провели «круглий стіл» щодо проблеми торгівли людьми

З нагоди  Всесвітнього дня торгівлі людьми директор Березанської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості  Кравцов Олексій провів круглий стіл за участю начальника Березанського районного сектору філії Держаної установи «Центр пробації» у Миколаївській області  підполковника внутрішньої служби  Ходана Ігоря, начальника відділу "Березанського бюро правової допомоги" Першого Миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Бенедюк Людмили, директора Березанського центру соціальних служб для сім»ї, дітей та молоді Ковєнєвої Олени, представників ЗМІ району.

Директор районної філії проінформував присутніх з основним визначенням «торгівля людьми», зазначив основні ознаки та причини сучасного рабства, надав розгорнуту статистичну інформацію стосовно постраждалих від торгівлі людьми в Україні починаючи з 90-х років.

Проблема торгівлі людьми – одне з найнегативніших явищ сучасного суспільства – уперше була піднята правозахисниками на початку ХХ століття. У той час особлива увага приділялася жінкам з Великобританії, яких змушували до проституції в країнах континентальної Європи. Так з'явився термін ”біле рабство”, який пізніше поширився на загальне поняття торгівлі людьми. Відтоді феномен торгівлі людьми піддається постійному аналізу і є предметом багатьох суперечок і дискусій. Однак якщо подивитися на більшість документів, публікацій, виступів з проблеми, то стане очевидно, що часто поняття ”торгівля людьми” обмежується ”торгівлею жінками” - начальник уповноваженого органу з питань пробації Ходан Ігор.

При цьому в більшості випадків мова йде про торгівлю жінками з метою використання в проституції, порнобізнесі, сексуальній сфері тощо. Як свідчить історія, проблема торгівлі людьми має глибоке коріння і суспільство на різних етапах свого розвитку по різному ставилось до неї. Але лише на початку ХХ століття розпочинається міждержавна робота, в рамках якої, світова спільнота почала розглядати торгівлю людьми як проблему боротьби зі злочинністю.

За своєю природою торгівля людьми майже у всіх випадках має транснаціональний  організований характер, оскільки в процесі її  здійснення залучаються представники злочинного світу різних країн, а потерпілих від  цих злочинів можуть переміщувати через цілий ряд державних кордонів.

Економічні проблеми, незадовільний стан ринку праці, значний рівень безробіття і низький рівень життя населення спонукають громадян України шукати роботу за кордоном. Більшість виїжджають за туристичними чи приватними візами, працюють без необхідних документів, дозволів та контрактів, а це робить їх безправними, і стає причиною потрапляння в тенета торгівців людьми. Тому завданням загальнодержавної ваги є боротьба з цим явищем, підтримка і захист українських громадян як за кордоном так і всередині держави.

Підсумувала  засідання круглого столу начальник відділу Людмила Бенедюк, яка звернула увагу на дотримання законодавчих актів щодо протидії торгівлі людьми, сексуальній експлуатації та насильства.
 
Березанський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області.