В «Миколаївоблтеплоенерго» розповіли про причини брака коштів, через що страждає більшість теплопостачальних підприємств України

ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», як і більшість теплопостачальних підприємств в Україні, опинилося в заручниках систематичного браку коштів. Причини цього – невідповідність тарифів економічно обґрунтованим та відсутність джерела фінансування, компенсації з бюджетів різних рівнів теж не доводиться чекати.

«Наразі, заручившись підтримкою Миколаївської міської ради, ми, принаймні, можемо сплачувати заробітну плату сотням працівників, що працюють на благо громади, та проводити першочергові ремонтні роботи на мережах підприємства. Однак, навіть це - «крапля в морі», оскільки через невідповідність тарифів підприємство має заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» за минулі опалювальні періоди (за 2019/2020 р. ми розрахувалися повністю), це стало причиною арештованих рахунків і фактично заблокованою діяльністю ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», - коментує директор підприємства Микола Логвінов.

У подібній ситуації й наші колеги з Одеси, які кілька років працюють в умовах арештованих рахунків. На поміч їм приходить міська влада. До прикладу, станом на 1 квітня 2020 року з бюджету міста Одеси профінансовано комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» у сумі 231,8 млн грн, з них на:
- виплату заробітної плати та нарахувань на заробітну плату за грудень 2019 р., січень-березень 2020 р. – 89,8 млн грн;
- оплату теплопостачання – 27,0 млн грн, з них за останній тиждень - 8,8 млн грн;
- оплату електроенергії – 61,2 млн грн;
- оплату природного газу – 17,0 млн грн;
- податки та інші виплати – 36,8 млн грн.

На сьогодні ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», використовуючи усі наявні ресурси та матеріали на складі, готується до нового опалювального сезону, не маючи змоги здійснювати закупівлю нових матеріалів та обладнання. Незважаючи на це, й надалі реалізовуються проект Світового банку, що має на меті модернізацію мереж та котелень у Миколаєві та тривають поточні роботи з підготовки майже 230 кілометрів мереж до роботи у зимовий період.

«Ми робимо усе, що від нас залежить, у цій ситуації, аби миколаївці не стали її заручниками, і отримували послуги з теплопостачання вчасно та якісно. Проте, ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», як і решта теплопостачальних підприємств, потребує втручання держави у справи тепловиків. Нам потрібна підтримка на законодавчому рівні – ухвалення чекають законопроекти №3508 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення» та №3800-1 «Про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу" та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», - зазначає Микола Логвінов.

При цьому, мережі ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», як і інших підприємств, потребують капітальної заміни, оскільки є морально застарілими та зношеними, вік йде на десятки років. До прикладу, понад 60 км розподільчих мереж у двотрубному обчисленні підлягають обов’язковій заміні. Водночас понад 26 км магістральних мереж із 32 було замінено в останні роки. Підприємство у межах наявних ресурсів всіляко покращує та оновлює виробничі потужності.

У Києві не краще - тепломережі в місті зношені на 80%, і одна з причин такої ситуації – низький тариф на комунальні послуги, у який не закладено коштів на ремонт. Про пориви на мережах часто розповідають ЗМІ та соціальні мережі. І за результатами перевірки тепломереж на початку 2020 року директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Науменко зазначив, що першочергової заміни потребують близько тисячі кілометрів застарілих теплових мереж. Загальну вартість ремонту оцінили в 4 мільярди гривень. (https://hmarochos.kiev.ua/…/znovu-prorvalo-trubu-yak-vyris…/). Оскільки низький тариф не дозволяє підприємствам заробити на оновлення мережі самостійно, місто виділяє кошти на це з бюджету в рамках цільових програм підтримки. В Департаменті кажуть, що таку кількість робіт фізично неможливо виконати за один рік чи за два, тому розробили графік щодо поступової заміни цієї тисячі кілометрів до 2025 року. Вже у 2020 році запланували замінити 150 кілометрів теплових мереж. Щороку на ремонти планують виділяти до 800 мільйонів гривень. Окрім цього, за оцінками міжнародних експертів, модернізація теплоенергетичного комплексу потребує близько 30 млрд грн. Для бюджету міста Києва - це колосальні кошти, тож там планують залучити кредитні кошти надійних міжнародних партнерів. Проєктом угоди з ЄБРР на ці роботи передбачений кредит до 140 мільйонів євро.

Усі теплопостачальні підприємства в Україні на сьогодні потребують пильної уваги влади до проблем, що накопичувалися роками, тож і ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» розраховує на допомогу представництва різних рівнів.