Миколаївців запрошують на святкування 120-го дня народження бібліотеки ім. М.Л.Кропивницького

28 вересня 2020 року у Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбудеться урочистий захід «#Твоя Бібліотека поруч 120 років» з нагоди святкування Всеукраїнського дня бібліотек та 120-річчя закладу.

Бібліотека ім. М.Л. Кропивницького заснована 14 серпня (1 серпня за старим стилем) у 1900 р. як відділення Миколаївської громадської бібліотеки (нині Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека). Сьогодні бібліотека – один з найкрупніших, сучасних закладів культури м. Миколаєва, є потужним інформаційним та соціокультурним центром, проводить значну роботу з популяризації книги та читання, збереження локальної культури, позиціонує себе як бібліотека громадянської дії, центр неформальної освіти дорослих. Бібліотека має книжковий фонд близько 200 тис. примірників, автоматизована, втілює новітні інформаційні та бібліотечні технології, клієнтоорієнтовані сервіси і послуги. Щорічно обслуговує 22 тисячі миколаївців і понад 200 тисяч віддалених користувачів. В бібліотеці облаштовані комфортні зали обслуговування для читання книг, спілкування, навчання та відпочинку городян з оригінальними інтер'єрами і сучасним обладнанням. Інноваційна діяльність бібліотеки неодноразово відзначена на міжнародному і всеукраїнському рівнях.

На святковий захід запрошені Миколаївський міський голова Сєнкевич О.Ф., депутат Миколаївської обласної ради, голова постійної комісії з питань культури, науки і освіти, сім'ї та молоді, спорту Іванова Н.В.,  начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Любаров Ю.Й. тощо. Представники місцевих органів влади привітають працівників бібліотеки з професійним святом і відзначать грамотами роботу найкращих фахівців.

На урочистому заході бібліотека презентує нові проєкти, які підготувала для миколаївців до відзначення поважної дати від дня заснування. До уваги присутніх буде представлено мультимедійний  проєкт «Бібліотека ім. М.Л. Кропивницького: шлях довжиною в 120 років», що складається з серії невеликих відео з історії та сьогодення книгозбірні. Проєкт – результат спільної роботи голови Громадської ради бібліотеки, заслуженої журналістки України І.Е. Хоржевської та працівників бібліотеки.

Присутнім буде презентовано також осучаснений кінолекційний зал, оновлений за проєктом Громадського бюджету «ПроСто-Хаб: 100 м2 подій, розваг, відпочинку». Проєкт був успішно реалізований у 2020 р. у співпраці з управлінням культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради. Громадський бюджет дозволив оновити меблеве, технічне, звукове, музичне обладнання залу. Миколаївці отримали поліфункціональний, комфортний простір для відпочинку, навчання, громадської активності, промоції книги.

В цей день відбудеться запуск оновленого сайту бібліотеки (www.niklib.com), концепцією якого є простота використання, швидкість, зручність та надання користувачам широкого спектру онлайн-послуг. Це удосконалений та модернізований ресурс із максимальними можливостями дистанційних сервісів, де є особистий кабінет користувача, оплата послуг онлайн, електронна доставка документів, довідково-консультаційна служба тощо. Сайт демонструє сучасні підходи до промоції  книги та читання, реклами бібліотеки та її послуг.

Колектив бібліотеки привітають представники інших бібліотек і культурних інституцій Миколаєва. Приємним подарунком для гостей стануть музичні поздоровлення від заслуженого артиста України, поета, композитора Олександра Сичова та вихованців дитячої музичної школи №8 (директор А.Б. Криворучко). Арт-супроводом заходу – виставка акварелей «Трамвайчик на Потьомкінській» миколаївського художника-аматора Сергія Луньова.

Всі охочі будуть запрошені зробити пам'ятні світлини у святковій фотозоні та в тематичній локації в стилі ретро, що відтворює атмосферу початку 20 століття старого Миколаєва.

Захід відбудеться з дотриманням протиепідемічних правил.

Співробітники СРКіР Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького