Вітамінізоване борошно з’явилося в Україні: продукт збагачений цинком, залізом та фолієвою кислотою

Борошно, збагачене вітамінами та мінералами, присутнє на ринках 80 країн. Зокрема, у 36 країнах (Німеччина, Великобританія, Канада, Узбекистан та ін.) фортифікація (збагачення) борошна є обов’язковою. Цього року такий продукт з’явився і в Україні, повідомляє SEEDS.

У процесі фортифікації борошно збагачують цинком, залізом, фолієвою кислотою та вітамінами А, D3, B1, B2, B6, PP, B12. До такої обробки придатне лише борошно вищого ґатунку, зазначає заступник генерального директора з маркетингу та стратегічного розвитку ТОВ «Агро-Юг-Сервис» Шаміль Малачієв. Підприємство планує виготовляти на Миколаївщині збагачений продукт під ТМ «Аміна». Вартість фортифікованого борошна не відрізнятиметься від вартості звичайного.

«В Узбекистані завдяки Національній програмі обов’язкової фортифікації за період з 2005-го по 2008 рік вдалося знизити поширення залізодефіцитної анемії у жінок – з 60% до 35%. Аналогічна позитивна статистика у Венесуелі», – говорить Шаміль Малачієв.

Всесвітня організація охорони здоров’я, Глобальний альянс з покращення харчування, ООН та ЮНІСЕФ також підтвердили користь такого борошна для боротьби із захворюваннями дітей (анемією, цингою, авітамінозами різних типів).