У Мінінфраструктури розробили механізм залучення інвестицій у порти

Міністерство інфраструктури оприлюднило проєкт Кабміну «Деякі питання компенсації інвестицій, внесених суб’єктами господарювання у стратегічні об’єкти портової інфраструктури».

Про це повідомляє Ukraine Rail Monitoring.

Проєкт має визначити механізм укладення договору між ДП «АМПУ» та інвестором щодо компенсації внесених суб’єктами господарювання інвестицій у фінансування робіт з капітального ремонту, модернізації, реконструкції або будівництва стратегічних об’єктів портової інфраструктури, що є об’єктами державної власності.

Наразі на балансі ДП «АМПУ» обліковується 265 причалів (вантажні, допоміжні, пасажирські), розташовані в 13 морських портах України, серед яких: 20 не придатні до нормальної експлуатації; 37 потребують значних капіталовкладень у найближчі 5 років; понад 50 працюють з низькою економічною ефективністю.

Закон дозволить інвестувати в інфраструктуру, а потім АМПУ буде виконувати свої зобов’язання в межах інвестиційного договору, а саме компенсувати витрати впродовж визначеного часу.

За словами міністра Кубракова, у найближчі 5 років на оновлення українських портів необхідно близько 17 млрд грн капітальних інвестицій. Йдеться про стратегічну інфраструктуру, розвиток якої є відповідальністю держави.

Тому також МІУ ініціює зміну дивідендної політики – зниження виплат від АМПУ та держстивідорів у держбюджет до рівня 30%. Зараз – це 80% від прибутку після сплати всіх податків.