У Миколаєві вдалось стабілізувати ситуацію зі сміттєзвалищами в Інгульському районі

Проблема зі стихійними звалищами в місті і в Інгульському районі зокрема виникає не через відсутність бюджетного фінансування, а через бюрократичні перепони з тендерною документацією. Однак після завершення тендерних процедур питання вдалось вирішити.

Про це в програмі «Діалог» на телеканалі «МАРТ» розповіла голова адміністрації Інгульського району Ганна Ременнікова.

«Нам вдалось вирішити цю ситуацію лише в червні, наприкінці червня. Протягом останнього тижня червня ми вивезли понад 8 тон, а точніше кубометрів сміття. На даний час понад 13 тисяч тон сміття вивезли з району. Щоденно ходять рейди, 2-3 бригади, які збирають «стихійку», ми це називаємо патрулями. Вони їздять магістральними вулицями, а більш важка техніка працює у внутрішніх кварталах збирає негабаритне сміття. Зараз ще й листва почала падати. Двірники підмітають, збирають абсолютно все сміття. І це масштабна робота, тому що це трагедія міста – неукладені договори, нестача коштів і всі відповідні наслідки від цього», – розповіла Ганна Ременнікова.

Чиновниця каже, звалища виникають через людей, які не бажають платити свої кошти за вивезення того ж побутового сміття.

«Адже ніхто не привіз нам це сміття зі сторони, воно не херсонське, воно миколаївське. Ми регулярно звертаємось до городян, до голів ОСББ, ЖЕКам, щоб проводилась роз’яснювальна робота. Я вважаю, що на сьогодні це питання є вирішеним», – каже Ганна Ременнікова.

Також голова адміністрації Інгульського району висловила сподівання, що після підписання договору з «Миколаївкомунтрансом», яке нещодавно виграло конкурс на вивезення сміття вдасться заощаджувати кошти.

«Ми чекаємо на цей договір, він поки що не вступив у дію. Ми дуже сподіваємось, що нам вдасться заощаджувати кошти, щоб їх вкладати у благоустрій району, а не просто на вивіз сміття. «Комунтранс» вивозитиме сміття за однієї умови, якщо всі ці сміттєзвалища знаходитимуться поряд  баками. Але стихійні накопичування не завжди знаходяться поряд з баком. У нас в районі дуже багато приватного сектору, розкидують сміття в різних місцях, а на це з «Комунтрансом» договору немає. В такому разі Інгульській адміністрації знову доведеться грати тендери і вивозити все це власними силами і силами міста», – каже Ганна Ременнікова.

В адміністрації напрацювали графік роботи по тим вулицям, де постійно виникають стихійні звалища, каже чиновниця. Городяни можуть ознайомитись з цим графіком в адміністрації, щоб знати, коли саме і в який день працюватимуть сміттєвози на їх вулицях, щоб за графіком прибирати ці звалища.

«Складно нам довелось домовлятись про таку форму роботи з нашим підрядником, розповіла Ременнікова. – Він місяць пручався, але ми дійшли згоди і вирішили спробувати. Результати досить гарні. Коли об’їжджаю район особисто, бачу, що вже не так часто впадають в око безкінечні «стихійки», що виникають невідомо звідки. Буквально з повітря, в незрозумілих місцях».

Одночасно з цим. Каже депутат і голова адміністрації Інгульського району, звернення самих мешканців, щодо виникнення стихійних звалищ по кількості мало не на першому місці.