Миколаївців запрошують обрати переможців Книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів»

5 жовтня в Миколаївській обласній бібліотеці для юнацтва відкрився офіційний пункт голосування за фіналістів Книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів-2021», заснованої у 2017 році телеканалом «Еспресо» за підтримки громадської організації «Всеукраїнський демократичний форум» з метою відзначати найкращі вітчизняні літературні новинки року та задля підтримки інтересу українців до читання книжок сучасних українських авторів.

В рамках підписаного з громадською організацією Договору про науково-інформаційне і культурне партнерство бібліотека отримала 6 книг-фіналістів цьогорічного відбору у двох номінаціях — “Література для підлітків” та “Література для дорослих”, відібраних у липні експертними журі з Довгих списків. На останньому етапі, протягом жовтня, переможців Премії визначать читачі окремих бібліотек по всій Україні. Миколаївці, незалежно від віку та місця проживання, можуть долучитися до обрання переможців: завітати до обласної бібліотеки для юнацтва, прочитати 3 видання у певній номінації, відзначити в анкеті книгу, що найбільше сподобалася, написати на неї відгук і отримати у подарунок фірмову книжкову закладку. Які ж книги можуть стати переможцями премії цього року? 

У номінації “Література для дорослих” представлені “20+1, або Земля мертвих” Павла Вольвача, “Псалом авіації” Сергія Жадана та “Радіо Ніч” Юрія Андруховича. “20+1, або Земля мертвих” написана в жанрі нон-фікшн: це 19 творів короткої відвертої прози про зустрічі з реальними персонажами — Сизоненком, Олійником, Драчем, Вінграновським, Лімоновим та іншими — та їх вплив на автора. Поетична збірка “Псалом авіації” про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера — глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки — щедрості. Чорно-білі світлини Марисі М'яновської із Кракова доповнюють вірші, підкреслюють головне та створюють самостійну фотопоезію. “Радіо Ніч” — це простір, у якому авантюрний роман зустрічається з фентезі, а Девід Бові — з мандрівними музикантами Середньовіччя, де Йосип Ротський змушений утікати, приміряючи на себе долю багатьох інших Йосипів. “Це радіо для тих, які дійшли до межі, забились у глухий кут, не бачать нічого попереду, не сплять уночі, не хочуть спати вночі, взагалі ніколи не сплять, не сплять і думають, нерухомо лежать із відкритими очима”.

У номінації “Література для підлітків” обирати доведеться між книгами “Мандрівний цирк сріблястої пані” Наталії Довгопол, “Вітрова гора” Анни Багряної, “Заклятий меч, або Голос крові” Володимира Аренєва. Герої роману “Мандрівний цирк сріблястої пані” пізнають гіркоту зрад і поразок, здійснюють сповнену пригод мандрівку українськими землями початку ХХ сторіччя, знаходять спільну мову з дивовижними істотами з давніх легенд. 2020 року переможцем премії у номінації “Література для підлітків” стала саме Наталія Довгопол та її книга “Шпигунки з притулку “Артеміда”. “Вітрова гора” — це сучасне фентезі, що базується на стародавній українській міфопоетиці, з чудовими ілюстраціями Софії Музички. Світлий роман — без гоблінів та орків, без депресії — вже отримав спеціальну відзнаку “Сучасне українське фентезі” у номінації “Романи” Міжнародного літературного конкурсу “Коронація слова-2020”. Повість-фантазія “Заклятий меч, або Голос крові” — ще одна, але самостійна історія в аренєвському світі “Заклятого скарбу”, на яку читачі чекали 18 років. І хоча це фантазія автора, в її основі — реальні події на Львівщині: у 2015 році “чорні археологи” знайшли скандинавський меч, який вдалося повернути в Україну, реставрувати та передати до музею у Винниках.

Тож, якщо ви вже читали зазначені видання або бажаєте їх прочитати — поспішайте до бібліотеки за адресою вул. Велика Морська, 92! Кількість анкет обмежена: тільки 30 підлітків і 20 дорослих можуть виступити в ролі експертів та вплинути на цьогорічний результат Книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів-2021». Ваша думка важлива для організаторів, видавців та письменників! Переможців Премії оголосять на початку грудня 2021 року в ефірі телеканалу Еспресо, на сайтах Espreso.TV та ГО “Демфорум”.