У Миколаєві розпочався форум громадських об’єднань ветеранів

Сьогодні, 25 листопада, у Чорноморському національному університеті ім. П.Могили стартував Міжнародний форум громадських об’єднань ветеранів. Організатором заходу є Асоціація інвалідів-ветеранів АТО. Він проходить за підтримки Міністерства у справах ветеранів України і триватиме 3 дні – до 27 листопада.

 У рамках форуму відбулось відкриття виставки робіт учасників антитерористичної операції та презентація книги Андрія Воробця «Нотатки на полях війни».

До зібрання звернувся Олександр Терещенко, учасник АТО, «Кібор», а нині – керівник управління у справах ветеранів та внутрішньо переміщених осіб міської ради.

Дуже радий бути сьогодні бути тут та представляти своїх друзів. Геннадій Мовчанов, на відміну від нас, був художником і успішним письменником до війни. Захищаючи Україну, він служив мінометником в 93-й бригаді. Геннадій є автором низки картин, вони присвячені учасникам АТО і сьогодні представлені тут. Крім того, у Геннадія є артефакт, який пройшов через всю війну. Це Кобзар унікального видання, який обростає автографами учасників війни, - сказав Олександр Терещенко. – Андрій Воробець також є моїм побратимом. Він воював у складі  79-ї аеромобільної бригади. І після цього написав книгу, там описані переживання людини, яка не є професійним воїном, однак робить вибір захищати свою Батьківщину.

 Після цього розпочалась церемонія відкриття форуму, на який завітали представники громадських організацій ветеранів зі всіх регіонів України. До нього також долучились військовослужбовці канадської місії Unifier.

Голова громадської організації «Асоціація інвалідів-ветеранів антитерористичної операції» Сергій Гусіді зазначив, що метою форуму є обмін досвідом, кращими напрацюваннями, а також вироблення спільної стратегії.

- Шановні друзі! Ви власним прикладом довели вірність та відданість Батьківщині, - сказав Сергій Гусіді. -  Давайте і надалі стояти на своїй землі впевнено! Тільки разом ми зможемо зберегти цілісність на неподільність України!

А керівник ГО «Асоціація учасників та інвалідів АТО» Роман Бойко звернув увагу на ще одну важливу мету форуму – покращити образ ветерана, показати його як еліту суспільства.

Віцемер, учасник АТО Юрій Степанець зазначив, що захист інтересів та прав ветеранів є одним з пріоритетів міської влади. Для підтримки воїнів щороку з бюджету Миколаєва виділяються значні кошти. Крім того, міською радою створено  управління у справах ветеранів та внутрішньо переміщених осіб та КУ «Міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО».  

Сьогодні усі міські програми щодо соціального захисту ветеранів розповсюджуються й на діючих військовослужбовців. Важливо, що заходи цих програм розробляли самі ветерани. Також в Миколаєві створено комунальну установу «Міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО». Цей проєкт реалізовано за участі Олександра Терещенка, Іллі Шполянського та за підтримки міжнародних донорів. У центрі працюють психологи, юридичні консультанти, соціальні робітники тощо.

Віцемер також розповів, що цього року з міського бюджету вперше виділено кошти на відкриття ветеранами АТО власної справи.

Перші 10 учасників конкурсу отримали по 50 тисяч гривень на відкриття власної справи, - сказав Юрій Степанець. – Місто виділяє кошти й на зубопротезування учасників АТО. На жаль, державні програми не покривають усіх витрат на придбання якісних матеріалів. Тому ми додатково виділяємо учасникам антитерористичної операції по 18 тисяч гривень. А наступного року на зубопротезування буде виділено майже 20 тисяч гривень кожному.

Для організації літнього відпочинку учасників АТО, членів їх сімей, а також родин загиблих героїв загалом виділено біля 18 млн. грн. І кожного року ця сума зростає. Наразі понад 5 тис. осіб було оздоровлено за міський кошт.

У рамках обласної програми «Турбота» місто виділяє цільову субвенцію розміром 5 мільйонів гривень для придбання жита учасникам АТО, - повідомив Юрій Степанець.

Учасникам АТО, членам їх родин безкоштовно надається комплекс медичних послуг.

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови