Німеччина допоможе зберегти здоров'я молоді Миколаєва та Миколаївської області

За три роки німецький центр «Баварський дім, Одеса» навчить 1800 педагогів шкіл, ліцеїв, училищ та інших освітніх закладів Миколаєва та області тому, як вести профілактичні заняття з підлітками та молоддю з профілактики ВІЛ/СНІДу. 

У ході занять близько 40 000 школярів і студентів дізнаються про те, як захистити себе від інфекції і зберегти своє здоров'я. 

За даними «Центру громадського здоров'я України», Україна займає сьогодні одне з лідируючих місць серед країн Європи за кількістю ВІЛ-позитивних випадків. Незважаючи на те, що сьогодні у світі від СНІДу помирає менше людей, ніж у попередні роки, в Україні статистика сумно говорить про іншу тенденцію. 

За оцінками USAID, кількість ВІЛ-інфікованих в Україні на кінець 2020 року становила 250 000. Миколаїв входить до трійки найбільш постраждалих регіонів в Україні. Найвищі показники ВІЛ-інфекції зафіксовані в наступних регіонах: 

Одеса -898,3 (на 100.000 мешканців), 

Дніпро/місто-792,6, 

Миколаїв-743,5, 

Київ 447,9

Там зареєстровано найбільшу кількість випадків ВІЛ-інфекції, СНІДу і смертей, обумовлених СНІДом серед усіх регіонів України. Найпоширенішими шляхами передачі ВІЛ/СНІДу в Україні в останні роки - це не вживання наркотиків і проституція, а незахищений секс серед груп населення, які не відносяться до маргінальних.  Стосовно нещодавно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції у загальної кількості населення Миколаєва та області шлях статевої передачі становив 66,1% серед гетеросексуальних пар. 

Мета проекту, що реалізується «Баварським домом, Одеса» та департаментом освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації  - використовувати багаторічний успішний досвід Німеччини в галузі профілактики ВІЛ/СНІДу серед молоді як ключовий інструмент для зниження кількості нових випадків інфікування, а також успішної боротьби з хворобою.

А організована «Баварським домом, Одеса» та департаментом охорони здоровья Миколаївської облдержадміністрації  анонімна «гаряча ліния» допомагає людям, які звертаються за консультацією або допомогою з проблем ВІЛ. 

Проект фінансується німецьким благодійним фондом «Хліб для світу »/« Brot für die Welt» (Берлін), що надає підтримку Україні в боротьбі зі СНІДом вже більше 15 років.

Марія Дегтяренко, директор

Фото Вікторія Тонковид