На Миколаївщині для дітей ВПО волонтери організували навчання

У місті Первомайськ, що на Миколаївщині, для дітей внутрішньо переміщених осіб організували навчальні курси. Викладають українську та англійську мови, математику.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла волонтерка Наталія Клименко.

За словами Наталії, ідея проєкту виникла із бажання надати дітям можливість згуртуватися і розвиватися.

"Спочатку група волонтерів влаштовувала розважальні заходи під назвою "Розфарбуємо дитинство". Долучилися місцеві жителі, які випікали тістечка, пригощали різними смаколиками", — сказала Наталія Клименко.

Для школярів організували пізнавальні курси з української та англійської мов, а також з математики.

"Є діти, які приїхали, зареєструвалися і вже навчаються в класах. Сьогодні не важливо, до школи ходиш чи ні, головне, що триває навчальний процес. Але є така категорія дітей, які не потрапили з різних обставин до школи. Для них і, звичайно, для тих, хто не відвідує школу, ми організували пізнавальні курси з предметів", — сказала Наталія Клименко.

На волонтерських засадах, за словами Наталії Клименко, згодились попрацювати вчительки: Наталія Базелюк, Аліна Бойчук. Ідею вдалося реалізувати буквально за тиждень — згуртували дітей, батьків, викладачів.

Як розповіла Наталія Клименко, організували курси на базі Первомайського навчально-наукового інституту Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова. Адміністрація закладу пішла назустріч, надала приміщення. Аби сигнали повітряної тривоги не лякали дітей, кабінет для навчань розташували у безпечному місті.

"На першому занятті було 15 школярів. Дітки і батьки із задоволенням приходять. Взагалі відчуваємо велику вдячність: люди, які були вимушені покинути свої домівки, не очікували, що у Первомайську їх будуть так добре зустрічати, допомагати дітям і навчальними, і пізнавальними, і розважальними заходами", — сказала Наталія Клименко.

Заняття відбуваються три рази на тиждень, переважно з 12:00 до 13:00, розповіла волонтерка, але час може змінюватися, оскільки доводиться підлаштовуватись під графік педагогів і батьків, які приводять дітей. За віком групи збірні — діти від 7 до 14 років.

"Дітки та їхні родини до нас приїхали з тимчасово окупованих територій і там, де відбуваються активні бойові дії: Снігурівка, Херсон, Донецьк, Маріуполь, Щастя. Всі виїхали самостійно і продовжують приїжджати з різних куточків. Психологічний стан дітей, які приїхали, дуже важкий. Зараз вже трохи заспокоїлися, а спочатку лякалися, боялися гучних звуків, сирен", — розповіла Наталія Клименко.

За словами Наталії Клименко, для поширення та інформування про проєкт волонтери створили групу у Viber. Батьків, які зареєструвались у Первомайській громаді як внутрішньо переміщені особи, долучають в групу, їм розповідають про курси, сповіщають графік і час занять. Проєкт планують реалізовувати до кінця червня, зважаючи на ситуацію та на кількість охочих відвідувати курси.