Члени сімей загиблих військових мають право отримати підвищені пенсії

Члени сімей загиблих військовослужбовців почали отримувати підвищені пенсії. На Миколаївщині проведено 227 перерахунків.

Про це кореспондентам Суспільного Миколаїв розповіла начальниця головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Олена Сичугова.

За даними Міністерства соціальної політики, у квітні здійснено відповідні перерахунки пенсій, за результатами яких понад 2,2 тис. людей отримали збільшення пенсій у середньому на 1,5 тис. грн.

Мінімальні гарантії передбачають, що зазначена пенсія на кожного члена сім’ї складає не менше 7 800 грн — на кожного з батьків та подружжя; 6 100 грн — на кожну дитину.

"У Миколаївській області проведено перерахунки 227 одержувачам пенсій у разі втрати годувальника. Середній розмір підвищення склав 469,21 грн", — зазначає Олена Сичугова.

З другого квітня 2022 року розміри пенсій у разі втрати годувальника членам сімей військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, інших осіб, що мають право на пенсію відповідно до Закону № 2262, та які загинули (померли) становлять: батькам/одному з батьків, дружині/чоловікові 70 відсотків грошового забезпечення загиблого (померлого) годувальника.

Вказаний розмір пенсії встановлюється незалежно від наявності інших непрацездатних членів сім’ї:

- іншому непрацездатному члену сім’ї загиблого (померлого) годувальника – 70 відсотків грошового забезпечення загиблого (померлого) годувальника. Вказаний розмір пенсії встановлюється, якщо право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї, незалежно від призначення пенсії в разі втрати годувальника батькам, дружині/чоловікові;

- двом та більше непрацездатним членам сім’ї загиблого (померлого) годувальника (крім батьків, дружини/чоловіка) – по 50 відсотків грошового забезпечення загиблого (померлого) годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї.

Вказаний розмір пенсії встановлюється, якщо право на пенсію мають два та більше непрацездатні члени сім’ї, незалежно від призначення пенсії в разі втрати годувальника батькам, дружині/чоловікові. Пенсія в разі втрати годувальника призначається кожному непрацездатному члену сім’ї, який має право на таку пенсію.

В розрахунку на кожного члена сім’ї (незалежно від причини смерті годувальника) мінімальний розмір пенсії становить не менше двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність – 3868 гривень (1934 грн * 2), максимальний розмір пенсії – 19340 гривень (10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, 1934 грн).

З квітня 2022 року підвищені пенсійні гарантії, передбачені для військовослужбовців, також поширюються на членів сімей загиблих добровольців тероборони.

Громадянам, які брали безпосередню участь в обороні України, надано право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок.