Миколаївцям розказали про екстрене отримання соцдопомоги

Літні люди та люди з інвалідністю під час війни зможуть отримати соціальні послуги екстрено протягом одного дня лише на підставі заяви. Зокрема, люди зможуть розраховувати на прихисток, догляд або натуральну допомогу. Для цього слід звернутися до органів соцзахисту за місцем проживання.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної військової адміністрації Оксана Єльчієва.

За її словами, екстрено можуть надаватись різні соціальні послуги – догляд вдома та стаціонарний догляд, надання притулку, консультування, соціальний супровід сімей з дітьми, натуральна допомога тощо. Надання соціальних послуг здійснюється за рахунок грошей з місцевих бюджетів.

"Місцевим органам влади рекомендовано делегувати, за потреби, прийняття рішення про надання соцпослуг безпосередньо надавачам, що також скорочує строки з надання допомоги", — розповіла Оксана Єльчієва.

У подальшому надавачі інформуватимуть про надані соціальні послуги. Для цього міністерство розробило відповідну форму акта, де описуватиметься ситуацію, в якій опинилась людина, соціальні послуги, яких вона потребує і які їй вже надали, та строк надання цих послуг.

"За потреби, вже після влаштування до закладу, його працівники можуть допомогти відновити документи, що посвідчують особу, та вирішити інші проблемні питання людини. Тут головне, що людина має притулок, у неї задоволені первинні базові потреби, такі як їжа, вода, одяг, забезпечено та здійснюється догляд, надається психологічна підтримка", — сказала Оксана Єльчієва.

Нагадаємо, що Президент Володимир Зеленський 26 квітня 2022 року підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях".