У Первомайську працевлаштували шістьох медиків переселенців

Станом на 11 травня кадрових проблем у Первомайському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги немає, хоча деякі працівники виїхали за кордон. У медзакладі працевлаштовані шість фахівців з числа внутрішньо переміщених осіб.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла головна лікарка комунального підприємства "Первомайський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Первомайської міської ради Тетяна Оболенська.

"У нашому Центрі працевлаштовані з числа внутрішньо переміщених осіб шість фахівців: два сімейних лікарі, чотири медичні сестри. Вони приїхали з Миколаєва, зі Снігурівської громади, з Київської області", — каже Тетяна Оболенська.

Фахівці наразі працюють в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини "Центр 2", що розташована на базі консультативної поліклініки, в амбулаторії загальної практики сімейної медицини "Фрегат 1", в амбулаторії "Фрегат 2", що розташована на базі дитячої лікарні, тощо.

Центр первинної медико-санітарної допомоги працює в штатному режимі.

"Працюють усі наші амбулаторії, відділення реабілітації. Хоча на початку воєнних дій нам доводилося скорочувати на годину тривалість робочого дня, щоб фахівці могли добратися до своїх домівок. Коли ситуація стабілізувалася, продовжили свою роботу у звичайному режимі. В суботу і неділю працює черговий кабінет на базі консультативної поліклініки", — розповіла Тетяна Оболенська.

Пункти щеплення працюють як і раніше, але по буднях.

"Єдине, що ми скасовували виїзд бригади для здійснення вакцинації через малу кількість охочих вакцинуватися від коронавірусу. Станом на 10 травня 2022 року фахівцями Первомайського міського центру всього було зроблено 50 415 щеплень, із них перша вакцинація – 24 829 щеплень, друга вакцинація – 24 083 щеплення, бустерна доза – 1497, додаткова – шість", — сказала Тетяна Оболенська.

За словами лікарки, за час війни в Україні до Центру первинної медико-санітарної допомоги звернулись майже 300 людей зі статусом ВПО. За останніми даними (станом на 04.05.2022 року) в громаді зареєстровані 2 372 вимушено переселені особи.

"Ми щоденно отримаємо від управління соціального захисту населення списки ВПО. Ми опрацьовуємо списки: телефонуємо кожному, хто прибуває, визначаємось щодо проблем. Також рекомендуємо звертатися до сімейних лікарів, запрошуємо прийти і укласти декларацію. Навіть у разі відсутності декларації ми надаємо медичну допомогу", — розповіла Тетяна Оболенська.

Фахівці Центру первинної медико-санітарної допомоги виписують рецепти за програмою "Доступні ліки".

"В аптеках є асортимент інсуліну. Можливо, він не такий, який хотілося б мати, але, зважаючи на ситуацію, він є. Аптечні заклади надають інформацію про залишки лікарських засобів. Один раз на три дні вони нам надають інформацію, не всі, але надають. Це допомагає орієнтувати пацієнтів, до якої аптеки звертатися", — говорить Тетяна Оболенська.

Волонтери та благодійні організації допомагають із забезпеченням ліками.