Прокуратура через суд вимагає повернути державі землі лісового фонду на узбережжі Чорного моря

Миколаївською обласною прокуратурою до господарського суду Одеської області подано позов про витребування з незаконного володіння Коблівської сільської ради на користь держави п’яти ділянок лісового фонду загальною площею майже 8 га, розташованих на узбережжі Чорного моря в курортній зоні «Коблеве».

Зокрема, прийнятими у 2017 році рішеннями Березанського районного суду Миколаївської області задоволено позови органів прокуратури, скасовано незаконні рішення Коблівської сільської ради, якими безоплатно передано громадянам у приватну власність вказані землі для ведення особистого селянського господарства та дачного будівництва, у той час, коли ділянки перебували у постійному користуванні державного підприємства «Очаківське лісомисливське господарство».

Ці судові рішення набрали законної сили та були реально виконані – земельні ділянки повернуті державі в особі Березанської райдержадміністрації, про що вчинені записи у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Не дивлячись на ці встановлені судами обставини, Березанською районною державною адміністрацією у 2021 році прийнято розпорядження про передачу вказаних ділянок до земель комунальної власності Коблівської сільської ради, як землі сільськогосподарського та рекреаційного призначення. 

Внаслідок цих незаконних дій, особливо цінні землі лісового фонду вдруге вибули з постійного користування спеціалізованого держпідприємства та, всупереч прямої заборони на їх вилучення з державної власності, передані у комунальну власність із зміною цільового призначення.

На початку серпня судом відкрито провадження у справі, її розгляд триває.