Миколаївським міським екологічним читанням «Збережемо для нащадків» - 15 років

30 листопада 2022 року в м. Миколаєві відбулися XV Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків». Щорічний еколого-просвітницький захід проходив під патронатом Миколаївського міського голови за підтримки управління екології департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради і вперше за підтримки управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної військової адміністрації. У цьому році через військову агресію рф в Україні та тимчасовий переїзд учасників з Миколаєва в інші регіони країни, конференція відбулась в онлайн форматі на платформі Zoom.

Організаторами заходу виступили Центральна міська бібліотека ім. М. Л. Кропивницького, Центр екологічної інформації та культури бібліотеки-філіалу № 2 ЦБС для дорослих м. Миколаєва, благодійний фонд МЕТА у партнерстві з управлінням з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, закладами освіти, громадськими організаціями.

Екочитання-2022 продовжили тематику попередніх років щодо висвітлення питань збереження навколишнього довкілля, створення комфортних умов проживання та благоустрою, наукових екологічних досліджень, реалізації екоініціатив та здійснення екопросвітницької діяльності.

Не зважаючи на те, що війна продовжується, під час конференції значна увага доповідачами була приділена висвітленню перших напрацювань щодо екологічних наслідків військової агресії рф в Україні, їхнього впливу на благоустрій та навколишнє середовище Миколаєва та Миколаївської області, в т.ч. природно-заповідних територій та об’єктів. Ця тема висвітлювалась в доповідях Д.Маца, Н. Корой, В.Чауса.

З досвідом розвитку міждисциплінарних європейських зелених студій у ЧНУ імені Петра Могили присутніх ознайомила професор, д.п.н. О. Мітрясова. Екопросвітницька тема була викладена у доповідях Г. Мудрої, О. Матвієнко.

На конференції прозвучали підсумки діяльності першого в Україні регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса», який у 2022 році відзначає своє 30-річчя. З досвідом благоустрою міст Німеччини на прикладі м. Таубербішофсгайма присутніх ознайомила член Миколаївської філії НЕЦУ А. Галкіна. Член Експертно-громадської ради при виконкомі Миколаївської міської ради М. Калмикова акцентувала увагу учасників конференції на таких актуальних проблемах сьогодення міста як питна вода та незаконна вирубка дерев в Миколаєві.

Учасників XV Миколаївських міських екологічних читань привітали перший заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков, в.о. начальника управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОВА Д. Мац, директорка Центральної міської бібліотеки ім. М.Л.Кропивницького, голова правління благодійного фонду МЕТА І. Хоржевська, ініціаторка Екочитань, фахівчиня Центру екологічної інформації та культури бібліотеки-філії №2 І. Чернова.

У роботі конференції взяли участь представники інших регіонів країни, зокрема заст. начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Хмельницької міської ради І. Куцка, фахівець Львівської обласної бібліотеки для дітей К. Сухоребська тощо.

До Миколаївських екочитань приєднались представники державних природоохоронних органів, установ, об'єктів господарської діяльності, комунальних установ м. Миколаєва, закладів культури та освіти, громадських організацій, науковці, студенти ЗВО тощо.