Проєкт «Контур» про митців та активістів із прифронтових міст: героєм випуску про Миколаїв став Володимир Алєксєєв

«КОНТУР» — документально-музичний проєкт, який відбувся в грудні 2022 року у прифронтових та звільнених містах України. У тур пораненими містами України відправилась велика команда музикантів, громадських діячів та документалістів.

Під час туру відбувались концерти від гурту Стас Корольов і проєкту warнякання, виступи місцевих та запрошених активістів та зйомки 11 документальних фільмів. У цих відео — історії змінотворців, які просто зараз трансформують свої міста, будують спільноти, розвивають культуру та неймовірно надихають. 

Героєм випуску про Миколаїв став Володимир Алексєєв. У мирний час він був професійним музикантом та диригентом оркестру, а також радником голови Миколаївської облдержадміністрації Віталія Кіма. Брав активну участь у розвитку музичного життя міста, влаштовуючи різноманітні музичні події.

«Для мене це був показовий приклад, що ось ця толерантність, яка була до 24-го числа, така типу “какая разніца, какиє пєсни ми поєм”, вона, мʼяко кажучи, змінилася. Що є “разніца”. Тому що ти бачиш, до чого це приводить, така лайтовість і максимально відкрите сприйняття усіх цих тупих пісеньок “розвлєкательного” характер. Що вони насправді потрошки отупляють націю».

24 лютого 2022 року все змінилось: Володимир взяв на себе ініціативу по організації та збору людей для того, щоб якнайшвидше допомогти військовим побудувати блокпости та захисні споруди на в’їздах до Миколаєва зі сторони Херсону. Зараз продовжує волонтерити та доставляти гуманітарні вантажі в деокуповані міста та села Миколаївщини та Херсонщини. Курує напрямки діяльності волонтерського центру та гуманітарного штабу “ДОФ” у Миколаєві.

«На другий день війни, коли навколо Миколаєва склалась досить напружена ситуація, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім запропонував відкрити ДОФ (Дім офіцерів флоту в Миколаєві) як точку для приготування коктейлів Молотова. Всі зацікавлені миколаївці могли прийти в ДОФ і допомогти обороні міста "зсередини"».

Володимир розповідає, що місто ожило. Що, якщо раніше люди виїздили з міста, то зараз вони повертаються. Також приїздять люди з інших міст, наприклад з Херсону. Після перемоги він мріє відновити будівлю свого волонтерського центру, якій уже 198 років:

«Ми до війни погоджували проєкт і планували цю будівлю відреставрувати, щоб це був великий культурний центр. У нас є фото того, яка ця будівля була до війни і я хочу зробити, знаєте таку, фотографію, де навпіл показано, як було і як стало».

Всі відео проєкту «КОНТУР» — у плейлісті Суспільне Культура.