На Миколаївщині поліція вилучила з обігу фальсифікованої продукції більш ніж на 267 тисяч грн.

На території області тривають оперативно-профілактичні заходи з протидії злочинам у сфері обігу підакцизних тютюнових виробів. Основна мета – припинити нелегальне розповсюдження цих товарів без сплати податків. Посилення боротьби зі збутом фальсифікату дає змогу не тільки захистити здоров’я громадян, але й запобігати правопорушенням.

Упродовж минулого тижня поліцейські спільно з іншими співробітниками правоохоронних відомств провели перевірки магазинів, торгових павільйонів, кіосків, місць стихійної торгівлі та ринків, у ході яких задокументували 32 факти незаконної реалізації тютюнових виробів.

На правопорушників були складені адміністративні матеріали, а саме: 23 - за ст. 156 КУпАП «Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння» та 9 - за ст. 164 КУпАП «Порушення порядку провадження господарської діяльності».

Із незаконного обігу поліцейські вилучили - 4 484 пачки цигарок, 76 електронних пристроїв для вживання тютюновмісних рідин, 113 ємностей із тютюновмісними рідинами для відповідних пристроїв (електронних цигарок), 63 поліетиленових пакувань із розсипним тютюном вагою 3 кг 150 г та 6 пачок суміші для кальяну без марок акцизного податку.

Загальна сума вилученого склала 267 тисяч 855 гривень.

Нині перевірки торгових об’єктів продовжуються. У разі встановлення випадків реалізації підакцизної продукції із порушенням вимог законодавства України, просимо громадян інформувати про це поліцію за номером 102.

За порушення у сфері обігу підакцизних товарів законодавством передбачено покарання як адміністративне, так і кримінальне - за ст. 199 КК України «Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів» та ст. 204 КК України «Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів». Санкції статей передбачають покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.