На півдні України почалась весняна висадка лісу

У філіях Південного лісового офісу ДП «Ліси України» планується навесні збільшити площі лісів на 1683 гектари – це 11 мільйонів нових дерев. За сприятливих погодних умов в Одеській області буде висаджено - 408 гектарів нових лісів, в Миколаївській області - 1214 гектарів. Про це повідомляє Південний лісовий офіс.

Нові ліси висаджуються на земельних ділянках, наданих у постійне користування лісівникам, згідно обсягів запроектованих матеріалами лісовпорядкування. Ми заліснюємо землі деградовані, які вийшли з сільгоспкористування і потребують заліснення для захисту від ерозії та подальшої деградації. Це балки, береги річок, пасовища з ознаками пасовищного перевантаження тощо.

Особливістю лісокультурної кампанії є нові підходи ДП «Ліси України» до ведення лісового господарства. Ми відходимо у лісорозведенні від створення монокультур, які складаються виключно, наприклад, з сосни без домішок дерев інших видів. Монокультури вразливі до змін клімату, лісових пожеж, хвороб та шкідників. Тому в нових підходах ми приймаємо природоорієнтоване рішення - при проведенні лісокультурних кампаній засаджувати ділянки різними породами рослин.

Отже, навесні в Одеській області буде висаджено – понад три мільйони, а в Миколаївській області – більше восьми мільйонів нових дерев. Переважаючі породи – наші українські сосна кримська та дуб звичайний.