Захист дітей у цифровому середовищі - ювенали поліції навчали учнів правил безпечного користування мережею інтернет

Профілактика негативних явищ у дитячому середовищі, запобігання вчиненню правопорушень стосовно дітей за допомогою інтернету, ознайомлення із онлайн-ризиками, з якими можуть стикатися діти під час використання соціальних мереж, було головною метою проведеного заходу.

Співробітники ювенальної превенції Вознесенського райуправління поліції провели інтерактивні заняття для учнів Богданівського та Кузнецівського ліцеїв.

Кібербулінг, грумінг, заборонений контент, спілкування із незнайомцями в соцмережах, шкідливі програми - це далеко не повний перелік, на який наражаються діти в інтернеті.

Під час зайняття ювенали надали ліцеїстам поради щодо безпечного спілкування та поводження в інтернеті і соціальних мережах. Нагадали про ризики, з якими вони можуть стикатись в інформаційному просторі, та порадили як безпечно користуватись інтернетом:

  • ніколи не надавайте особистої інформації (прізвище, адресу проживання, місцезнаходження навчального закладу, номер телефону, фото);
  • нікому не давайте свої паролі;
  • не додавайте у друзі та не зустрічайтесь наодинці з незнайомцями з мережі;
  • не відкривайте сумнівні сайти і не натискайте на посилання, які приходять неочікувано від друзів або незнайомих;
  • поважайте інших, бо висміювання і образи в інтернеті - це не жарти, а кібербулінг, за який законом передбачена відповідальність;
  • не знімайте і не відправляйте особисті чи інтимні фото й відео іншим, оскільки ці матеріли можуть потрапити у загальний доступ.

Також правоохоронці порадили дітям дотримуватись довірливих відносин з батьками та вчителями, які вчасно можуть їм допомогти та вберегти від небезпеки.