У Миколаєві викрили зловмисників, які привласнювали та продавали квартири з виморочного фонду

Зловмисники підшукували квартири, які переходили на баланс виконкому міської ради у результаті неприйняття спадщини або відсутності спадкоємців померлих миколаївців, за підробленими документами оформляли право власності на них та продавали. Нині подальшу долю п’ятьох учасників угруповання вирішить суд.

Викрили злочинну діяльність угруповання слідчі слідчого управління обласного главку поліції спільно з оперативниками управління стратегічних розслідувань в Миколаївській області ДСР НПУ, співробітниками відділу протидії кіберзлочинам в Миколаївській області ДКП НПУ, за силової підтримки роти поліції особливого призначення та за процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури.

У ході розслідування слідчі встановили, що до складу групи входили представник приватної рієлторської компанії та його помічник, а також двоє жінок, одна з них засновниця підприємства з виготовлення технічної документації. До своєї злочинної діяльності вони залучили держреєстратора, який на підставі підроблених документів реєстрував право власності на об'єкти нерухомості.

Чотирьох зловмисників поліцейські затримали одразу після укладання ними чергового фіктивного договору купівлі-продажу та провели обшуки за місцями їхнього проживання, в адміністративному приміщенні однієї з селищних рад, в офісах нотаріусів та на підприємстві, яке надавало послугу з технічної інвентаризації. Під час слідчих дій правоохоронці вилучили кошти, в сумі майже 50 тисяч доларів США, і більше шести тисяч гривень, доказову базу здійснення шахрайських дій і легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, кожного з фігурантів.

На даний час слідчі завершили досудове розслідування та передали до Миколаївської обласної прокуратури обвинувальний акт стосовно чотирьох мешканців м. Миколаєва за фактами заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, у великих та особливо розмірах та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ч. 2 ст. 28 ч. 4, ч. 5 ст. 190, ч. 2 ст. 209 КК України), та стосовно державного реєстратора за фактом зловживання своїми повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки (ч.3 ст.365-2 КК України), який прокурори затвердили та скерували до суду для розгляду по суті.

За скоєне фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

До відома: виморочне майно- передача державі майна людини, у якого спадкоємці відсутні або не прийняли спадщину.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області