Миколаївська прокуратура відновила право держави на землі водного фонду вартістю 16,5 млн грн

Господарським судом Миколаївської області підтримано позицію Первомайська окружна прокуратура  Миколаївської області та задоволено позов про повернення Кривоозерській об’єднаній територіальній громаді земельної ділянки водного фонду площею 6 га вартістю 16,5 млн грн з розташованим на ній водним об’єктом. 

Прокуратурою встановлено, що Кривоозерською селищною радою в порушення вимог ст. ст. 134, 135-139 ЗК України - без проведення земельних торгів (аукціону) та за відсутності погодження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері водного господарства, фізичній особі – підприємцю надано в оренду земельну ділянку водного фонду у комплексі з водним об’єктом.

За таких обставин, прийняті селищною радою рішення про передачу зазначеної землі в оренду та укладений договір є незаконними та такими, що порушують інтереси відповідної територіальної громади у земельній сфері.

Конкурентний порядок передачі земель державної та комунальної власності у користування запроваджений саме задля отримання бюджетами найбільшої орендної плати, запропонованої учасниками аукціону.

Постановлене судом рішення спонукає депутатів ради в подальшому розпоряджатися комунальними землями на користь громади та у встановлений законом спосіб.