Первомайські поліцейські навчали мешканців райцентру протидіяти домашньому насильству

У Первомайську поліцейські розповідали громадянам, як розпізнати домашнє насильство та протидіяти йому, що кожен і кожна може зробити, щоб насильства у суспільстві стало менше.

Спілкуючись із населенням, поліцейські пояснювали, що домашнє насильство це не тільки про побиття чи інші фізичні дії. Є й інші форми, просто вони зазвичай важче ідентифікуються. Можуть бути крики та приниження – це прояви психологічного насильства. Позбавлення економічних благ: житла, харчування, заборона працювати або, навпаки, примусова праця – різновиди економічного насильства.

Протиправне посягання на статеву недоторканість когось із сім’ї, зокрема й коли йдеться про подружжя це є сексуальним насильством. Усі ці дії є порушенням прав людини і злочин, за який для кривдника передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Правоохоронці, до яких звертаються стосовно домашнього насильства, дбають про безпеку постраждалої особи і одразу виписують кривднику терміновий заборонний припис.

Зазначені вимоги поширюються також на місце спільного проживання або перебування постраждалої особи та кривдника незалежно від їхніх майнових прав, терміном до 10 діб.

Більш серйозним засобом є обмежувальний припис, що виноситься судом. Він має ширший перелік обмежень, таких як: заборона переслідування, пошук через третіх осіб, контактування. Суд може навіть прописати, на яку відстань кривдник не може наближатися до постраждалої особи. Ці обмеження діють протягом шести місяців, за їх порушення наступає кримінальна відповідальність.

Насамперед потрібно не мовчати про те, що з вами відбувається та звернутися до соціальних служб або до поліції, зателефонувавши на спецлінію 102.