В Миколаєві поки немає концепції утеплення будинків

В Миколаєві поки немає концепції утеплення будинків

Існуючі проблеми енергоефективності обговорювали на традиційних, вже ІХ еколочних читаннях в бібліотеці ім. М. Кропивницького. Тема цьогорічних еко-читань - "Чиста енергія для розвитку громад Миколаївщини". Науковці, бізнесмени, підприємці представляли свої напрацювання в сфері використання чистої енергії: поновлюваних та альтернативних джерел, інновацій та енергосбереження.

Питання енергосбереження особливо актуальні для Миколаєва. Адже місто лише в пошуку концепції підвищення енергоефективності. Наразі в місті термосанація проходить в деяких багатоповерхових будинках в різних районах міста. І відбувається це за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку", різноманітних грантів та фондів. А от комплексна місцева стратегія з термосанації поки не вироблена,  - повідомив директор депатраменту житлово-комунального господарства Андрій Палько. І процеси ці розвиваються в Миколаєві доволі повільно. За його словами, це пов'язане з великими фінансовими затратами.

Андрій Палько
Андрій Палько.: Термосанація одного 9-поверхового будинку - 2 млн. грн. Це доволі дороге задоволення. Але її необхідно проводити.

Наразі в місті дуже багато будинків де велика втрата тепла, - розповів Андрій Палько. Зазвичай це те житло, що знаходиться близько до ріки, де сильні вітрові потоки. Цілий масив таких проблемних багатоповерхівок - мікрорайон Намив. Саме там нещодавно експериментально утеплили один з будинків за допомогою розробок спеціалістів НУК ім. адмірала Макарова.

Юрій Харитонов

До речі науковці Національного університету кораблебудування не вперше співпрацюють з містом. І саме завдяки ним ще в 2007 році розробили схему оптимізації систем теплопостачання Миколаєва. один з ініціаторів розробок з енергоефективності - доктор технічних наук, професор Юрій Харитонов.

Андрій Палько.: Ми не просто так вибрали Намив. Там окрім того, що будинки побудовані з технічними порушеннями, ще й дмуть сильні вітри з ріки. І людям це приносило дискомфорт. Були проведені перевірки і виявлені будинки і споруди, які знаходяться в не кращому стані. Є такі будинки і в Матвіївці, і в Широкій Балці, і в Кульбакіно. І на сьогоднішній момент ми визначаємо для аудиту ще з десяток будинків в різніх районах міста для того, щоб надалі виробити концепцію розвитку і можливості участі в різноманітних фондах та грантах Європейського союзу.