Хірурги протитуберкульозного диспансеру показали близько 1,5 тисячі предметів, видалених з дихальних шляхів пацієнтів

Хірурги протитуберкульозного диспансеру показали близько 1,5 тисячі предметів, видалених з дихальних шляхів пацієнтів

«За рік ми проводимо орієнтовно 1200-1300 ендоскопічних досліджень. В основному, це фибробронхоскопії», - розповідає позаштатний обласний торакальний хірург, завідувач відділенням торакальної хірургії обласного протитуберкульозного диспансеру, лікар ендоскопіст Валерій Степанов, демонструючи наявне сучасне обладнання та стенд із розміщеними на ньому видаленими з дихальних шляхів предметами.

Спеціалісти стверджують, що в Миколаївській області сторонні предмети видаляють в двох лікарнях. Це обласна дитяча клінічна лікарня, там маленьким діткам видаляє зі стравоходу, трахеї і бронхів сторонні предмети торакальний хірург Наталія Грасюкова. І обласний тубдиспансер - єдине місце, де під наркозом жорстким бронхоскопом проводиться бронхоскопія, повідомляє Миколаївський обласний центр здоров'я.

Такі процедури дозволяє проводити сучасне обладнання японського і німецького виробника - у достатній кількості бронхоскопи: як фібробронхоскопи, так і жорсткі бронхоскопи з аудіо- та відеоприставками, моніторами і наборами інструментів.

«Жорсткий бронхоскоп Richard Wolf під наркозом вводиться в трахею, підключається до оптичної системи, яка через дистальний кінець забезпечує освітлення дихальних шляхів. Туди вводиться оптика і оглядаються зміни слизової трахеї і бронхів. За необхідності ставиться додаткова оптика - лінза, яка збільшує наші можливості. При роботі з чужорідними тілами є набір інструментів у вигляді затискачів типу «крокодил», під кутом, голок, аспіраторів з м'якою насадкою... Під контролем оптики вставляємо їх в бронхоскоп, знаходимо чужорідне тіло, фіксуємо і витягаємо. За допомогою брохоскопу можна ще проводити лікування при гнійних бронхітах. З цієї оптикою ми вводимо туди лікувальні рідини, беремо аналізи. Такими наборами інструментів ми проводимо і діагностичні, і лікувальні маніпуляції, процедури», - розповідає лікар.

Демонструючи стенд із вилученими сторонніми предметами, Валерій Олександрович згадує випадки з медичної практики: «Тут є і біологічного походження, як найчастіше буває, і металеві предмети. Сторонні предмети в трахеї і бронхах бувають різні, тому і складність проведення подібних маніпуляцій різна: від дуже простих до унікальних, складних, в залежності від того, що потрапило людині в дихальні шляхи.

«Ось металевий інструмент рогатки, з якою грали діти, а тут у нас зубні протези, які погано трималися, вимагали ремонту. Якийсь незграбний рух, емоції, крик, різкий вдих - цього достатньо. Цікавих випадків чимало. Наприклад, ковпачок від ручки. Людина звернулася з бронхітом, але коли почали обстеження, побачив зірочку, розташовану на ковпачку, і синій відтінок. Це насторожило. Зруйнували грануляцію навколо неї, видалили чужорідний предмет. Є й витягнуті сторонні тіла рослинного походження: насіння, в тому числі і кавунові, соняшникові, арахіс... І біологічні предмети: рибні, курячі кістки, які потрапляють під час прийому їжі», - розповідає лікар.

Наводячи приклади, лікар звернув особливу увагу на профілактику таких ситуацій, що несуть ризик для життя пацієнтів.

«Частіше за все страждають саме діти. Нерідко це недогляд дорослих, діти грають без нагляду, вдихають гарненькі гудзики... Їм дають такі дрібні яскраві іграшки, щоб вони відволікалися, поки дорослі чимось зайняті. Трапляються ситуації з інгаляторами, які закриваються ковпачком. Іноді його забувають знімати. Пацієнт робить вдих, натискає інгалятор, і в цей час ковпачок під напором вискакує і потрапляє в дихальні шляхи. Наше відділення спеціалізується на дорослих. Обласна дитяча клінічна лікарня проводить такі маніпуляції дітям. В основному, завжди успішно. В цьому році вони відправили тільки одну дитину, у якої чужорідне тіло знаходилося дуже довго і зміни були досить великі в слизовій бронхів, у київську клінічну лікарню №17. Там ендоскопісти працюють з дітьми. Це центр нашої торакальної хірургії в Україні, на кафедрі пульмонології та торакальної хірургії. І Харківська база досить серйозна, Запоріжжя...».

Спеціаліст наголошує на необхідності постійної уваги за дітьми. Перш за все, не можна давати їм дрібні іграшки для ігор. Він звертає увагу батьків на так звані магнітні кульки, з яких можна робити різні фігурки:

«Діти ковтають їх. Якщо один проковтнули, кулька знаходиться в одній петлі кишківника, а інший - в наступній петлі, вони між собою замикаються. Це досить потужні магніти - на цих іграшках можна молоток підвішувати, і він триматиметься. Два магніти сходяться, а між ними дві стінки кишки - досить швидко від тиску двох магнітиків з’являється пролежень і утворюється свищ, фактично перитоніт».

Коли купуєте іграшки дітям, нагадує лікар, потрібно звертати увагу на вікове обмеження, не давати дітям іграшки з дрібними деталями. Дітей потрібно вчити, пояснювати їм. Це стосується не тільки сторонніх тіл, але і рідин, які дитина може випити. Наприклад, купили який-небудь сік або солодку воду в пляшці, а потім в уже порожню тару налили розчинник, луги і так далі. Дитина бачить звичну етикетку соку і, не питаючи батьків, п'є цю рідину. Це ж стосується і медикаментів. Вони повинні зберігатися в недосяжних для дітей місцях. Нерідко таблетки бувають кольорові і асоціюються у дітей з цукерками, драже. Дитина бачить в цьому смачну шоколадку, може з'їсти певну кількість таблеток і отруїтися.

Дорослим також потрібно стежити за предметами, які використовують у роботі - голочки, болти. Прийом їжі завжди повинен бути дуже акуратним, уважним, не можна поспішати. Їжа повинна бути механічно оброблена, досить прожована.

«Ще одна велика проблема - рибна кістка. Взагалі рибу їсти треба дуже акуратно. У нас був пацієнт з пошкодженням стравоходу рибної кісткою. Жінка посмажила карасиків, і одна з ребрових колючок проколола стравохід, що викликало медіастиніт», - згадує Валерій Степанов.

Спеціаліст акцентує увагу: якщо чужорідне тіло знаходиться в дихальних шляхах невеликий проміжок часу (день-два, кілька годин), це не викликає серйозних змін з боку слизової і видалення його не представляє для фахівців особливої складності. Але буває, що сторонні предмети знаходяться там і півроку, і рік. Був випадок, коли два роки знаходилося чужорідне тіло. Коли зробили бронхоскопію, виявили сторонній предмет. За такий термін чужорідне тіло вростає в стінку бронха, покривається грануляціями, дуже щільно проникає, і іноді виходом з положення є лише хірургічне втручання.

«На радість лікарів, у нас не було таких випадків, щоб ми не змогли видалити стороннє тіло з трахеї», - ділиться Валерій Олександрович. – «Стравоходу - так, були такі випадки. Але там розміри стороннього тіла були настільки великі, що ендоскопічним інструментарієм - він досить витончений і ніжний - видалити його неможливо, і тоді доводиться робити або цервікотомію з езофаготомією, або торакотомію. В цьому році ми провели два таких оперативних втручання під загальним наркозом на шиї, і одну операцію на стравоході», - розповідає лікар.

Ще один небезпечний предмет - голка. Хірург розповідає про випадок потрапляння голки в м'які тканини ноги:

«Запросила сусідка, щось болить у дитини. Відразу звернув увагу, що там, де грала дитина, розкидані нитки, ґудзики. Коли оглянув м'які тканини в області коліна, направив дитину на рентген, який показав голку. Це, звичайно, казки щодо того, що вона йде по тілу і доходить до серця, але своє недобре діло вона робить, завдає значної шкоди. Предмет небезпечний - може пробити стінку бронхів. Цікавий нюанс: якщо це чужорідне тіло потрапляє в шлунково-кишковий тракт, то йде не гострим, а тупим кінцем вперед, вушком голки. При уколі виникає спазм слизової шлунка, це стає перешкодою, і голка розгортається. Проте, в кишечнику вона може повернутися гострим кінцем».

Профілактика є важливою. Але що ж робити, якщо така ситуація все ж таки склалася, на які симптоми звернути увагу?

Якщо у дитини ні з того ні з сього з'являється різкий надсадний кашель, насамперед потрібно озирнутися, що саме могло потрапити йому в дихальні шляхи: може, десь ґудзики поруч. Якщо кашель з'явився несподівано, різко, і він триває, то потрібно негайно звертатися до лікаря. Не завжди рентген-обстеження показує наявність стороннього тіла, тому що деякі сторонні тіла не контрастні на знімках.

Дітям, звичайно, не можна давати лузкати насіння, якісь дрібні ягоди. Треба все робити під чітким контролем, наглядом дорослих. А ягоди краще давати дітям в розтертому вигляді.

Якщо в дихальні шляхи потрапив досить важкий предмет, можна просто дитинку взяти за ноги і потримати вниз головою, трошки постукати по грудній клітині зі спини. Предмет може випасти під дією сили тяжіння. Можна спробувати покласти дитину собі на коліна, постукуючи по спині, як при видаленні рідини. Якщо подавилися їжею, існує ще прийом Геймліха - різким поштовхом здавити грудну клітину, при цьому чужорідне тіло в верхніх дихальних шляхах або верхніх відділах глотки виходить. Якщо предмет крупний, і добре відчуваєш рукою, треба постаратися за пальцями витягти предмет. Тому що в таких випадках час може йти на хвилини.

Найголовніше, звичайно, - це профілактика, бути дуже уважними. У будь-якому випадку необхідно звернутися до лікаря.