Миколаївська область в 2018 році може отримати з Держбюджету майже на 20% більше коштів, ніж у цьому році

Миколаївська область в 2018 році може отримати з Держбюджету майже на 20% більше коштів, ніж у цьому році

Миколаївська область у 2018 році може отримати з Державного бюджету України додаткова 18,4% чи на 1,2 млрд гривень більше коштів у порівнянні з минулим роком. Про це на своїй сторінці у мережі “Фейсбук” повідомив заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Олександр Кушнір.

Цього тижня Верховна Рада прийняла «Бюджет України – 2018» у першому читанні. Наведу деякі положення, що передбачені проектом.

В першу чергу, це бюджет зростання і розвитку, у якому передбачено значні кошти на зростання соціальних стандартів, реформу охорони здоров’я, освітньої галузі, культури, ремонт доріг, підтримку АПК, пріоритетними є витрати держави на оборону та безпеку.

На підтримку соціально-економічного розвитку ОТГ та продовження реформи децентралізації держава спрямовує близько 10 млрд грн (ДФРР - 8,1 млрд грн, субвенція на формування інфраструктури ОТГ – 1,9 млрд грн).

Як наслідок, значно зростає державна підтримка регіонів.

Так, для місцевих бюджетів Миколаївської області у держбюджеті на наступний рік передбачено 7,7 млрд грн міжбюджетних трансфертів (це на 18,4 % або на 1,2 млрд грн більше ніж у 2017 році).

Серед них можемо побачити ТРАНСФЕРТИ, ЯКІ ВИДІЛЯЮТЬСЯ ВПЕРШЕ:

  • 43,4 млн грн – на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, осіб з їх числа;
  • 315,6 млн грн – на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автодоріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області.

Найбільше зростання бачимо за базовими трансфертами, зокрема:

  • освітня субвенція – +342,7 млн грн (+23,8%);
  • базова дотація – +36,4 млн грн (+23,5%);
  • трансферти на соціальний захист громадян – +495,7 млн грн (+18,1%).;
  • додаткова дотація місцевим бюджетам на фінансування переданих з держбюджету на утримання закладів освіти та охорони здоров’я – +81,8 млн грн (+16,3%);
  • субвенція на відшкодування вартості ліків – зросла майже у два рази – на 14,8 млн грн.

Також для виконання заходів на території області передбачені кошти за державними програмами:

  • 197,5 млн грн – на забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру; 
  • 16,5 млн грн – видання, придбання, зберігання, доставка підручників і посібників для студентів ВНЗ, учнів загальноосвітніх і професійно-технічних закладів.

Зазначу, що цей проект Держбюджету буде опрацьований з депутатами і вже потім розглядатись у другому читанні. Після цього ми зможемо сформувати обласний, але вже зараз розуміємо фінансування основних напрямків.