«Не жіноча робота»: дівчина-рятувальник з Миколаєва ламає стереотипи

«Не жіноча робота»: дівчина-рятувальник з Миколаєва ламає стереотипи

Старший лейтенант служби цивільного захисту Марія Подима обрала професію свідомо. Дівчину з дитинства заворожували дівчата у формі. У своїх мріях вона наділяла кожну жінку в погонах кращими рисами характеру: впевнена, рішуча, зібрана, вольова і одночасно прекрасна. Цю думку закріпив особистий досвід. Навчаючись в Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, на факультеті «Пожежна безпека», Марія здобула навички роботи в апаратах на стисненому повітрі у задимленому приміщенні теплодимокамери та полосі психологічної підготовки рятувальників, що надало більшої впевненості в обраному нею шляху.

Приступивши до виконання службових обов’язків в Головному управлінні ДСНС України у Миколаївській області на посаду інженера дослідно-випробувальної лабораторії, жадала працювати начальником караулу та рятувати життя.

Оскільки гарна фізична форма є невід’ємною складовою професії  рятувальника,  безперестанно займалась спортом. І вже в жовтні поточного року виборола перемогу на перших Міжнародних змаганнях «Найсильніший пожежний-рятувальник. Київ 2017».

Мрії збулись, в листопаді Марія Подима приступила до стажування начальником рятувального відділення групи рятувальних робіт.

І вже 14 листопада співробітники аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Миколаївській області провели позапланові (за раптовою ввідною) тренування порятунку людей на воді на чолі з Марією, розповыдають в ГУ ДСНС.

За тактичним задумом, на Інгульському мосту сталась дорожньо-транспортна пригода, внаслідок чого легковий автомобіль впав у річку. Транспортний засіб затонув. Водій та пасажир вспіли вибратись і тримаються на поверхні води, потребуючи негайної допомоги. За додатковою інформацією, водій автівки отримав травми верхніх кінцівок, у пасажира - ознаки переохолодження. З додаткової ввідної стало відомо, що ще один пасажир знаходиться в затонулому автомобілі.

Рятувальники, діставшись до постраждалих на моторному човні «Калібрі», підняли чоловіків на борт та переправили на сушу. Чоловіку із травмами кінцівок, надали першу допомогу, наклавши шини. Іншого переодягли та зігріли ковдрою.

В цей час тривала пошукова операція оглядом акваторії річки на моторному човні і за допомогою відео та фотофіксації з  квадракоптеру. Викликано на місце водолазну групу, яка продовжила пошуки пасажира автівки.

На завершення заходу керівником тренування проаналізовано дії чергового караулу аварійно-рятувальної частини, вказано на недоліки та надана оцінка «задовільно».

Не можливо оминути увагою й нововведення в роботі Миколаївської Служби порятунку. Під час тренування, процесом порятунку постраждалих керувала  Марія Подима.

Для Марії були окремі завдання – продемонструвати вміння працювати із шансовим інструментом (бензорізом, бензопилою, різаком-розжимом та  гідравлічними ножицями).

Своїми діями та навичками старший лейтенант служби цивільного захисту Марія Подима доводить, що професія рятувальник у жіночій долі цілком можлива, навіть попри всі її складності. Необхідно ламати стереотипи про те, що рятувальник – професія суто чоловіча!