Нова транспортна програма від «А» до «Я»

Нова транспортна програма від «А» до «Я»

Проблема пасажирських перевезень у Миколаєві нагальна і загальновідома. До того ж і погіршується стрімко з року в рік. Наразі вичікувати вже немає часу. Довкола цього питання точаться дискусії, виробляються схеми, проходять презентації різноманітних транспортних схем та моделей, словом, процеси ідуть. І їх закономірним результатом стала нова програма розвитку транспорту в Миколаєві. І її вже представили на розсуд депутатської комісії. Але народні обранці скептично поставились до проекту та розкритикували його. Про це раніше повідомляв СВІДОК.info в матеріалі В Миколаєві можуть з'явитися дуобуси. Перипетії навколо нової транспортної програми.

Журналісти СВІДОК.info дізнались детальніше, які зміни передбачаються новою програмою безпосередньо у заступника Миколаївського міського голови з транспортних питань Юрія Степанця. 

Юрій Степанець

Наразі в місті немає ні транспортної моделі, ні концепції, ні стратегії розвитку, розповідає Юрій Степанець. Словом - один хаос. І найголовніше, немає документу, який дозволяв би оптимізувати транспортні маршрути. Нова транспортна програма, за словами Юрія Степанця, в першу чергу направлена саме на це. 

Ю.С.: Що являє собою ця програма: це не тільки закупівля транспорту. В рамках програми ми маємо замовити розробку концепції транспортної стратегії. Ми повинні отримати на виході оптимізовану маршрутну мережу. Маємо визначити, скільки нам чого треба з рухомого складу і потім вже купувати транспорт і ремонтувати існуючу трамвайно-тролейбусну мережу. Програма розрахована на 5 років. І оптимізація транспортних перевезень в Миколаєві - це перший її етап.

 Вартість цієї програми на 5 років приблизно 500 млн. грн. Це недешево, проте результат має себе виправдати, впевнений Юрій Степанець. Планується закупити сучасні автобуси великої пасажировмісткості, трамваї, тролейбуси з низьким рівнем підлоги. Таким чином забеспечити рух транспорту у всіх районах міста. Таким же чином планується вирішити багаторічну транспортну проблему між Миколаєвом і віддаленим Богоявленськом. Замість того, щоб будувати дороговартісну тролейбусну мережу, набагато дешевший спосіб - пустити по цьому маршруту дуобуси - гібрид автобуса та тролейбуса.

Ю.С.: З придбанням нового рухомого складу, перше - покращиться якість перевезень, друге - забезпечимо безпеку перевезень пасажирів. Адже ми бачимо на прикладах, скільки аварій стаються з маршрутками низької місткості і скільки гине людей. Третє - ми покращимо екологію міста. Адже новий рухомий склад буде екологічно чистим. Четверте - ми забеспечуємо малозабеспечені верстви населення нормальним транспортом: це інваліди та пільговики. Тобто вирішується не одна проблема. А цілий ряд проблем, що існують в місті.

Тож якщо програму приймуть, в місті можуть з'явитися ось такі види тролейбусів та трамваїв, які зазначені у положенні:

трамваї К-1М з частково низьким рівнем підлоги

трамвай Електрон Т3L441 низькопідлоговий

тролейбус ДНІПРО Т103 з низьким рівнем підлоги

електробус Т191 "Електрон"

Кількість маршруток будуть поступово зменшуватись з року в рік, розраховує Юрій Степанець. В першу чергу планується замінити всі аварійні та маршрутки з низькою місткістю. Розраховується, що програма фінансуватиметься не тільки з міського бюджету, але й за кошти грантів та кошти Європейських банків. Також Юрій Степанець впевнений, що у зв'язку з розвитком комунального підприємства по-іншому можна буде використовувати кошти за субвенції та компенсації по перевезенню пільговиків.

Ю.С.: Приватні візники піднімають питання, що вони відмовляються возити пільговиків, вимагаючи за це субвенції та компенсації. Якщо у нас буде свій транспорт, ми будемо ці компенсації платити нашим комунальним підприємствам. І вони перепадуть на ті ж зарплати. Зарплати офіційні, а не такі, як у перевізників. З тих же зарплат податки будуть повертатися в місцевий бюджет.

Але говорити про нову транспортну систему можливо буде лише тоді, коли її приймуть депутати. Наразі питання це перевели у бюрократичну площину і воно просто зависло у повітрі. І чи буде якесь рішення - невідомо. 

 

Олег Дорош