Пристрасті навколо транспортної програми продовжуються. Які недоліки вгледіли активісти?

Пристрасті навколо транспортної програми продовжуються. Які недоліки вгледіли активісти?

Нова транспортна програма ще не затверджена, більше того, вона постійно доопрацьовується та змінюється, але вже встигла наробити чималого галасу. Неоднозначно її сприйняли і активісти, і депутати. СВІДОК.info з самого початку відстежує цю ситуацію. Ознайомитись із основними положеннями транспортної програми можна в матеріалі "Нова транспортна програма від «А» до «Я», а з реакцією депутатів на неї "В Миколаєві можуть з'явитися дуобуси. Перипетії навколо нової транспортної програми".

Активісти теж висловили свою позицію. І розповіли її журналістам. На початку своєї презентації Євгенія Матейчук та Дмитро Барашковський розкритикували ситуацію, яка відбувається в Миколаєві з транспортом загалом. Зокрема і невдалий конкурс перевізників. Основні зауваження:

- по місту продовжує курсувати малогабаритний транспорт, в якому за умовами договору, має бути більше 18 пасажирських місць. На ділі - 30% міського транспорту не відповідають цим вимогам, - запевняє Денис Барашковський. 

- незадовільний стан маршруток та в деяких випадках - неадекватний стан водіїв, які часто перебувають в алкогольному чи наркотичному сп'янінні.

Але найбільшому шквалу критики піддався проект транспортної програми.

Найголовніша претензія активістів - в ній не прописаний розвиток інфраструктури, необхідної для збільшення пасажирського транспорту в Миколаєві. Наприклад, відмітив Денис Барашковський, тотальна відсутність на тому ж самому Центральному проспекті, паркувальних кишень для тролейбусів та автобусів. Натомість їх можна було створити на місці нових зупиночних комплексів, які зараз масово встановлюються. А вже в 2017 році, згідно програми, передбачено закупити першу партію з 30 дуобусів.  

Д.Б.: Програма до речі на п'ять років розписана, і там понад півмільярда гривень. І в цих півмільярдах гривень, ніде не прописано системи покращення інфраструктури. Не подумали, де є можливість зрізати паркувальну кишеню, де є можливість розширити вулицю, де є можливість зробити якісь системі покращення. Ніхто про це не думає. Ми просто закуповуємо за 5 років 90 дуобусів  і все.  

Другий мінус, - зазначає Денис Барашковський, криється в ремонті трамвайної колії, яка теж передбачена в програмі.

Д.Б.: Ми подали звернення, і ми цього доб'ємось, щоб ремонт рейко-шпальної решітки проходив лише за технологією безшумних колій. По-перше - це ті ж самі гроші, по-друге - залізобетонні конструкції при технології безшумних колій закуповуються на власному же залізобетонному заводі в нашому регіоні, тобто ми ще створюємо додаткові робочі місця, по-третє - там гарантія 15-30 років і найголовніше - швидкість, комфорт, безпека.

 І наостанок Денис Барашковський відмітив, що без розробки транспортної стратегії, розмови про програму взагалі не може бути. Він переконаний - це найперша і найголовніша складова майбутніх змін в миколаївській транспортній системі перевезень. 

Д.Б.: Стратегія, скільки-би вона не коштувала: 3 чи 2,5, чи 2, чи 1,5 мільйони - але вона необхідна. І коли в нас буде ця стратегія, з технічними завданнями, з розв'язками, з транспортною інфраструктурою, з дослідженим пасажиропотоком в кінці року. Тоді ми зможемо точно знати, скільки нам потрібно дуобусів на маршрути, тролейбусів чи трамваїв. Ось цим ми маємо завершити 2017 рік.

 

Олег Дорош