«Ставят под угрозу жизнь горожан!» - директор «Центрлифта» попросил Николаевский горсовет обуздать депутата Ентина

«Ставят под угрозу жизнь горожан!» - директор «Центрлифта» попросил Николаевский горсовет обуздать депутата Ентина

Руководитель предприятия «Центрлифт» Сергей Швец, которое осуществляет обслуживание сотен лифтов в городе Николаеве, опубликовал открытое обращение к депутатам Николаевского городского совета. В своем письме он обращает внимание на депутата горсовета Владислава Ентина, который, по его мнению, открыто лоббирует интересы фирмы «Евролифт» и, вступив в сговор с директором ЖЭКа «Соляные», пытается захватить лифты микрорайона «Соляные» и «Северный».

Сергей Швец обратился к депутатом с призывом урегулировать этот инцидент и предложил свой план такого урегулирования. Предлагаем вашему вниманию полное письмо директора «Центрлифта».

Шановні депутати Миколаївської міської ради!

ТОВ «Центрліфт» звертає Вашу увагу на те, що на території нашої громади розпочала незаконну діяльність новостворена компанія по обслуговуванню ліфтів ТОВ «Євро Ліфт». У нас є переконливі підстави вважати, що підприємство працює під патронатом депутата Миколаївської міської ради – Владислава Єнтіна. Насправді, депутат навіть не приховує того факту, що дана структура є його черговою спробою лобіювати власні бізнес-інтереси, перебуваючи у складі Миколаївської міської ради. Своїми діями депутат Єнтін ставить під загрозу не тільки ліфтове господарство Миколаєва, але і життя мешканців міста.

Першими під загрозу обслуговування підприємством «Євро Ліфт» потрапили жителі мікрорайонів «Соляні» та «Північний». Така ситуація стала результатом неправомірної змови керівників ТОВ «Соляні» та ТОВ «Євро Ліфт».

Протягом півторарічного терміну співпраці підприємство «Центрліфт» та ЖЕК «Соляні» вирішували всі проблеми та непорозуміння досить успішно. Наприклад, після укладання в 2016 році договору на обслуговування ліфтів між ТОВ «Соляні» та ТОВ «Центрліфт», ми були змушені в максимально короткий термін виконати цілий ряд термінових післяекспертних капітальних ремонтів, які мали бути проведенні нашими попередниками ще у 2013-2014 роках, в іншому випадку згідно з правилами ліфти повинні були бути виведенні з експлуатації.

Неймовірними зусиллями інженерно-технічного персоналу та робітниками ТОВ «Центрліфт» вдалося стабілізувати ситуацію з ліфтами в мікрорайонах «Соляні» та «Північний». Щоб тримати ситуацію під контролем, вперше для цього району була створена окрема аварійна служба, та відкрито три опорні пункти. Але, не варто забувати, що переважна більшість ліфтів вичерпали свій максимально допустимий термін експлуатації, і зараз їм більше 25 років. Якщо до таких ліфтів підпустити аматорів, дуже швидко така ситуація зможе спровокувати серйозні аварії на ліфтах, які час від часу відбуваються в різних містах України.

Договір на технічне обслуговування 120 ліфтів між підприємством «Центрліфт» та ЖЕКом «Соляні» був укладений у червні 2016 року. За даний проміжок часу серед 120 ліфтів експертне обстеження пройшло 67 одиниць ліфтового обладнання, після експертний ремонт виконаний у 30 ліфтах і 1 ліфт замінений повністю. Протягом 1,5 річного терміну обслуговування ліфтів від замовника послуг та мешканців багатоквартирних будинків на ТОВ «Центрліфт» не було жодної скарги.

У співпраці з ТОВ «Соляні» для компанії «Центрліфт» головною проблемою завжди було несвоєчасне та нестабільне перерахування коштів, які ТОВ «Соляні» повинно оплачувати підприємству за надані послуги з технічного обслуговування ліфтів. Але, навіть при таких умовах, наше підприємство завжди йшло назустріч ЖЕКу, обслуговуючи мікрорайони в борг та не подаючи позовних заяв до суду, з наступним відкриттям виконавчих проваджень на погашення заборгованості за технічне обслуговування (ТО) ліфтів. Станом на 01.02.2018 р. борг ТОВ «Соляні» перед підприємством «Центрліфт» становить більше 440 тис.грн.

Як не дивно, незважаючи на всі компроміси, на які пішло наше підприємство, у січні 2018 року ТОВ «Соляні» без жодних пояснень припинили з нашим підприємством будь-який контакт та виплати за ТО ліфтів. Керівництво ТОВ «Соляні» відмовилося виходити на зв'язок з нашою компанією для уточнення дебіторської заборгованості та продовження графіка погашення боргу.

Пізніше з’ясувалось, що 31 березня 2018 року в ТОВ «Соляні» закінчується термін договору з міськвиконкомом на обслуговування житлових будинків «Соляні» та «Північний». Розуміючи, що в зв’язку з сумнівною репутацією шанси на те що місто піде на продовження договору з ТОВ «Соляні» вкрай низькі, компанія всупереч діючому законодавству України, уклала договір на обслуговування ліфтів з компанією «Євро Ліфт».

Виникає логічне запитання, чи може підприємство, яке представляє інтереси громади, не розірвавши договору з попереднім виконавцем та не дотримуючись законодавчо-визначеної процедури, укладати договір з новою обслуговуючою організацією? За умовами Договору № 124 від 01.06.2016 року, для того що б розірвати договір, одна зі сторін має сповістити іншу про намір розірвання, за два місяці до його завершення. Так як подібних ініціатив не було, Договір між ТОВ «Центрліфт» та ТОВ «Соляні» був автоматично пролонгований ще на один рік – до 31.12.2018 року. Тому ТОВ «Центрліфт» продовжує сумлінно виконувати свої зобов’язання згідно договору перед замовником та жителями мікрорайонів «Соляні» та «Північний».

Інший не менш шокуючий показник грубого порушення законодавства є зривання інформаційних табличок в кабіні ліфта, де вказаний номер телефону аварійної служби «Центрліфт». Це означає, що тепер якщо люди застрягнуть в ліфті, вони не можуть звернутися напряму до аварійної служби «Центрліфт», а як наслідок час звільненні пасажирів буде дуже сильно перевищений. Крім того правопорушники ще й пошкодили кабіну ліфта.

Навіть якщо проігнорувати вищезазначені порушення з боку ТОВ «Соляні», і припустити, що ТОВ «Центрліфт» припинить обслуговувати дані мікрорайони, ми будемо наполягати на проведенні процедури приймання-передачі необхідних документів та ліфтового обладнання, зі скликанням відповідних комісій та складання актів. Тільки в цьому випадку ми зможемо захистити себе від відповідальності за діяльність компанії «Євро Ліфт».

Але повернемося до головного питання: яким чином нова підрядна організація може обслуговувати ліфти, якщо вона не має жодного досвіду роботи в обслуговуванні ліфтового обладнання, не має ліцензії від Державної архітектурно-будівельної інспекції України, з сумнівними документами та без кваліфікованого персоналу зібралася обслуговувати 120 ліфтів в двох густонаселених мікрорайонах Миколаєва?

Звичайно, це далеко не весь перелік сумнівних питань, які виникають до ТОВ «Євро Ліфт». Підприємство досі не має погодженого тарифу на обслуговування ліфтів з Миколаївською міською адміністрацією. Коли у грудні 2017 року, ТОВ «Євро Ліфт» запропонували свій варіант розрахунку вартості технічного обслуговування одного ліфта, базова ціна значно перевищила тарифи встановлені для підприємств «Центрліфт» та «Миколаївліфт» у 2016 році, тому рішення по їх затвердженню не було прийнято. По якому тарифу працює підприємство на сьогоднішній день, не відомо навіть мешканцям багатоквартирних будинків, ліфти яких нібито обслуговує «Євро Ліфт».

Ще одним тривожним сигналом, який повинен привернути Вашу увагу, шановні депутати Миколаївської міської ради, є кримінальне провадження, порушене слідчим відділом поліції ГУНП в Миколаївської області проти ТОВ «Євро Ліфт» за фактом підробки документів. Відомо, що так звані електромеханіки 3 та 5-го розряду, які зараз знаходяться у штаті «Євро Ліфту» є звичайними електриками, які буквально за місяць отримали 5-й розряд. Для порівняння, щоб отримати таку кваліфікацію робітник повинен працювати електромеханіком щонайменше 4,5 роки з відповідним ліфтовим обладнанням. До речі, саме на підставі наявності атестованих електромеханіків, ТОВ «Євро Ліфт» отримали Дозвіл від управління Держпраці, який дозволяє проводити технічне обслуговування ліфтового обладнання.

Просимо депутатів звернути увагу на ситуацію, що виникла. Вищевказані штучно створені проблеми несуть пряму загрозу життю та здоров'ю жителів міста Миколаєва. Некомпетентними діями та страхом перед відкритою конкуренцією неможливо створити нічого якісного.

Для запобігання ліфтового колапсу в м. Миколаєві, а також запобіганням нещасним випадкам під час експлуатації ліфтів в житлових багатоповерхових будинках та обмеженням втручання сторонніх осіб в ліфтове обладнання, на підставі Законів України « Про охорону праці», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»; Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки»; «Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів», «Правил утримання будинків та прибудинкових територій» просимо Вас:

- Створити тимчасову комісію з представників Департаменту житлово-комунального господарства м. Миколаєва, Постійної депутатської комісії з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики Миколаївської міської ради, представників ТОВ «Центрліфт» та представників громади для вивчення порушеного питання, співпраці з правоохоронними органами та вжиття заходів, щодо запобігання порушення чинного законодавства України;

- Підтримати та направити звернення до прокуратури м. Миколаєва про ситуацію, яка склалася в ліфтовому господарстві для вжиття необхідних заходів;
- Підтримати та направити заяву до Національної поліції в м. Миколаєві про факти порушення законодавства ТОВ “Євро Ліфт” ;

- Підтримати та направити запит до Державної служби України з питань праці, щодо наявності дозволів на монтаж, демонтаж, налагодження, ремонт, технічне обслуговування, реконструкцію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки – ліфтів у ТОВ “Євро Ліфт”, а також наявності працівників та оформлення трудових відносин між зазначеним підприємством та працівниками згідно вимог трудового законодавства України;

- Підтримати та направити запит до Виконавчого комітету Миколаївської міської ради , щодо затвердження тарифу на технічне обслуговування ліфтів ТОВ “Євро Ліфт” розрахованого на підставі «Порядку визначення вартості технічного обслуговування ліфтів та систем диспетчеризації» затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України за № 369 від 09.11.2006 р. ;

- Підтримати та направити запит до Державної архітектурно-будівельної інспекції України, щодо наявності ліцензії у ТОВ “Євро Ліфт” на будівництво об’єктів транспортної інфраструктури – вертикального транспорту –ліфтів (код 3.06.00) згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 256 від 30.03.2016 р.

 Читайте также:

«Если так будет продолжаться, то мы уйдем»: директор «Центрлифта» пожаловался на давление со стороны депутата

В николаевских многоэтажках запустили лифты, которые не работали более 20 лет