Що робити із торговельними комплексами на миколаївських зупинках? Місто очікує відповідей

Що робити із торговельними комплексами на миколаївських зупинках? Місто очікує відповідей

Міське Управління містобудування та архітектури на наступний рік запропонувало внести в програму соціально-економічного розвитку міста розробку схеми нових зупиночних комплексів і архетипів. "Вже в 2017 ми готові продовжити цю роботу", - доповіла на засіданні постійної транспортної депутатської комісії головний архітектор Ганна Палєха в разі, якщо в міському бюджеті це буде передбачено.

Ганна Палєха

Але в цьому питанні не все так просто, як можливо цього хотілося би, -зауважили депутати. Адже згідно державних будівельних норм на території зупиночного комплексу не може проводитись торгівля, а сам комплекс не може бути "закусочною", зауважив Володимир Садиков.

В.С.: Зупиночний комплекс не може бути закусочною. Він має бути без торговельної зали, без людей, які би  знаходились всередині його приміщення. В Миколаєві 90 відсотків зупиночних комплексів цим вимогам не відповідають. Сам кіоск не може бути більшим за навіс для очікування транспорту. У нас в половині комплексів, площа кіоску більша. 

Миколаївські зупинки вже давно перетворились в торговельні точки, підприємці мають на них право власності і їм продовжують терміни аренди. Яким чином приводити зупиночні комплекси до єдиної форми, та взагалі, як регулювати це питання, не знають ні депутати, ні управління архітектури. Ганна Палєха запевняє, що як тільки будуть розроблені архетипи зупинок, підприємці змушені будуть під них підлаштовуватись. 

Г.П.: Коли ми даємо заключення на продовження аренди, ми зазначаємо, що воно дається тільки на рік, до розробки комплексної схеми. І обов'язково робимо приписку про те, що буде розроблена комплексна схема, нові архетипи і через рік, коли будуть звертатися за продовженням аренди, підприємцю необхідно буде привести павільйон до нового виду та архетипу.

Та от чи будуть так просто виконувати ці вимоги самі підприємці?

Питання залишається риторичним.