Новий етап боротьби, - миколаївські захисники Бузького Гарду озвучили свої пропозиції по збереженню Національного парку

Новий етап боротьби, - миколаївські захисники Бузького Гарду озвучили свої пропозиції по збереженню Національного парку

Миколаївські захисники Бузького Гарду на прес-конференції 24 квітня розповіли про підсумки екологічного круглого столу, який відбувся в Києві, 18 квітня. За участі експертів всієї України, природоохоронців, екологів,науковців, представників гідроеелектричної галузі, Народних депутатів України та представників Міністерства екології України обговорили наявні проблеми і зокрема згубний вплив гідроелектростанцій на річках України.

Під час засіданні засідання зокрема і згадали проблему підняття рівня Олександрівського водосховища та можливе затоплення Національного парку Бузький Гард. На цій проблемі наголосили представники миколаївського Штабу опору затопленню Бузького Гарду.

Громадськість Миколаївщини виступила єдиним фронтом та донесли до керівництва держави єдину і чітку позицію, - розповів голова Національного екологічного центру України Руслан Гаврилюк

Р.Г.: Гідроенергетика має змінитися. Ми маємо звернути увагу на цивілізований світ, за якими правилами гідроенергетика розвивається в Європейських країнах. те, що відбувається в Україні це абсолютно суперечить європейським практикам.

Енергетики продовжують провокувати громадськість.

Р.Г.: Зараз відкрита нова сторінка боротьби за Бузький Гард. 17 квітня цього року в реєстрі оцінки впливу на довкілля з'явилось повідомлення про чергову планову діяльність направлену на підйом рівня Олександрівського водосховища до відмітки 20,7 метра. Це чергова спроба енергетиків розширити діяльність Південно-Українського енергокомплексу. Незважаючи на те, що це направлено в рамках будівництва Ташлицької ГАЕС, але ми знаємо, що це направлено на посилення спроможності атомної енергетики для забеспечення охолодження трьох енергоблоків Південноукраїнської АЕС. 

Штаб опору затопленню Бузького Гарду підтвердив на круглому столі свою категоричну позицію - протидіяння підняттю рівня води, - розповів керівник Штабу - Олег Кравець

О.К.: Це відповідальність кожного з нас. Якщо ми сьогодні впустимо цей момент, вони завтра прийдуть до нас в хату зі своїми тарифами. І кожного з нас поставлять на лічильник.

Рятівники Бузького Гарду висунули свої пропозиції: 1) скасувати Постанову Кабінету Міністрів України "Про схвалення програми розвитку гідроенергетики до 2026 року" та відмовитись від добудови Ташлицької ГАЕС 2) Створити Тимчасову слідчу комісію ВРУ щодо розслідування протизаконного підвищення води в Олександрівському водосховищі до відмітки 16,9 м. 3) Встановити межі НПП "Бузький Гард" та РЛП "Гранітно-Степове Побужжя" такордонів буерних зон, 4) Збільшии компенсації ризиків населенню, що проживають у 30-ти кілометровій зоні від Південноукраїнської АЕС (яка зараз складає - 2 грн.) і переглядом розширення з 30-км до меж області.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ:

Битва за «Бузький Гард» у Южноукраїнську. Мер міста проти підняття Олександрівського водосховища

Енергетики зірвали прес-конференцію з приводу підняття рівня Олександрівського водосховища

«Це не Гардовий острів». Енергетики намагаються виправдати свій намір затопити Бузький гард

Врятувати одне з чудес України. В Миколаєві пройшли зібрання на підтримку «Бузького гарду»

Незаконное затопление Национального парка «Бугский Гард» лоббировал экс-губернатор Александр Садыков

«Энергоатом» намерен затопить часть национального парка «Бугский гард»

Николаевец показал зимнюю красоту Бугского Гарда

В Николаевской ОГА вновь заговорили о поднятии уровня воды в Александровском водохранилище