В Миколаївському обласному краєзнавчому музеї пройшла екскурсія до Дня Святого Миколая (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Миколай - найулюбленіший святий для дітей та найбільш шанований у всьому світі. Адже в нього є два свята - Зимовий та Весняний Миколай, його вшановують мільйони людей - розповідають третьокласникам працівники музею. До дня Святого Миколая там провели святкову, незвичну екскурсію. А на здивоване запитання хлопчаків чому так? Екскурсовод розповідає цікаву легенду: «Якось пішов святий Касіян пішов до Бога жалітися на людей: «Вони, — каже. — Миколу шанують, почитають, на його ім’я церкви будують, а мене й не згадують!» Бог вислухав Касіяна та й каже до янголів: «Покличте мені святого Миколу. Скажіть, щоб зараз прийшов!»

— Нема його на небі! — кажуть янголи.

— А де ж він?

— Пішов на Чорне море допомагати морякам рятуватись від шторму.

— Почекай, — каже Бог до Касіяна. — Микола прийде, тоді поговоримо!

За якийсь час Бог знову посилає янголів за святим Миколою.

— Нема його, — кажуть янголи, — на землі допомагає людям з пожежою боротися.

Втретє посилає Бог янголів за святим Миколою.

— Нема його, — кажуть янголи, — він кайдани розбиває, козаків з турецької неволі визволяє!

Аж за четвертим разом з’явився святий Микола перед Богом: в старій свиті, мотузком підперезаний, чоботи в болоті і руки брудні.

— Де ти був? — спитав Бог, а святий Микола йому відповідає:

— Помагав мужикові воза з багна витягнути!

— Ось бачиш, — каже Бог до Касіяна, — за що його люди шанують? Він на небі не сидить, на землі діло робить

Дітвора із захопленням слухає історії про Святого Миколая, розглядає старовинні ікони із його зображенням. Далі школярів ознайомлюють з традиціями українського народу, як проходило свято, та як до нього готувались.

Але це ще не все. Після екскурсії для малечі влаштували майстер-класи, як зробити з соломи та тканини янгола. Ось тут і розкрились всі творчі здібності та фантазія малечі. А потім, кожен міг забрати свого янгола-охоронця із собою на згадку.